Marcia Luyten wint Brusseprijs

Luyten won de prijs met haar boek Het geluk van Limburg.

Marcia Luyten
Marcia Luyten Foto: Robert Vos / ANP Kippa

De Brusseprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan het beste Nederlandstalige journalistieke boek, is dit jaar gewonnen door Marcia Luyten met haar boek Het geluk van Limburg.

Dat werd zaterdag even voor middernacht bekendgemaakt in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Aan de prijs, een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Jurrapport

Luyten beschreef in haar boek de opkomst en de ondergang van de Limburgse steenkolenindustrie. Volgens de jury slaagde ze erin om in het boek een verborgen geschiedenis van Limburg tot in detail bloot te leggen, waardoor de lezer tal van nieuwe inzichten krijgt:

“Een voorbeeldig journalistiek boek waarin alle mogelijkheden van het genre ten volle worden benut.”

Andere genomineerden

Onder de genomineerden bevond zich NRC-redacteur Arjen Fortuin, voor zijn boek over uitgever Geert van Oorschot. Tjerk Gualthérie van Weezel voor zijn boek over het derivatendrama bij Vestia. De shortlist werd gecompleteerd door Dit is mijn hof van Chris van Stoop en De johadkaravaan van Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans.

De Brusseprijs werd in 2006 in het leven geroepen. Sinds 2010 wordt hij jaarlijks uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar journalist M.J. Brusse (1873 - 1941), bekend van zijn spraakmakende reportages voor onder meer de Nieuwe Rotterdamsche Courant.