Illegaal downloaden wordt niet aangepakt

Films & series Wie illegaal downloadt zou een schadeclaim krijgen. Maar een half jaar later is er nog niets gebeurd.

Interstellar is de meest gedownloade film
Interstellar is de meest gedownloade film Beeld: Warner Bros./Paramount

Van de vorig jaar door de filmindustrie aangekondigde schadeclaims aan Nederlanders die illegaal films en tv-series kijken, is nog weinig terechtgekomen. Downloaden uit illegale bron is sinds twee jaar verboden in Nederland, maar het verbod wordt niet gehandhaafd.

Alleen de aanbieders van illegale content werden de afgelopen jaren aangepakt. Stichting Brein, die in Nederland de belangen van rechthebbenden behartigt, richt zich op de grote uploaders – Nederlanders die veelvuldig muziek, films, series en boeken online zetten. In sommige gevallen lopen de schikkingsvoorstellen op tot in de duizenden euro’s. Ook de sites zelf worden aangepakt: de filmindustrie is al jaren in een kat-en-muisspel verwikkeld met sites als Popcorn Time en The Pirate Bay, die af en toe offline gaan om vlak daarna weer op te duiken. Afgelopen week nog veroordeelde een Finse rechtbank medeoprichter Peter Sunde van The Pirate Bay tot het betalen van 350.000 euro wegens inbreuk op auteursrechten.

In oktober vorig jaar kondigde Tim Kuik, directeur van Brein, aan dat ook individuele downloaders binnen enkele maanden schadeclaims konden verwachten. Niet van Brein, dat zich op aanbiederskant blijft richten, maar van filmdistributeurs die vinden dat er meer nodig is om illegale downloaders aan te pakken. Dutch Filmworks, September Film en Lumière zeggen downloaders te willen opsporen en schadeclaims willen versturen, maar hebben dit vooralsnog niet gedaan.

De filmdistributeurs hebben met hulp van een Duits IT-bedrijf een lijst IP-adressen verzameld van Nederlanders die illegaal films bekijken, maar krijgen van de kabelmaatschappijen niet de benodigde persoonsgegevens achter die adressen om claims in te kunnen dienen. Zij hebben nu de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd of de IP-adressen op deze manier verzameld mogen worden. Daarna willen de distributeurs de internetproviders dwingen de persoonsgegevens van de illegale downloaders af te staan, mogelijk via de rechter.

Wat de distributeurs willen, is in het buitenland al aan de orde. In Duitsland en Denemarken worden illegale kijkers al beboet of aangeklaagd. Een Nederlandse student die stage liep in het Duitse Istrup, ontving vorig jaar een claim van 1.090 euro nadat hij illegaal vijf afleveringen van The Vampire Diaries had gekeken. In de VS ontvingen deze maand meer dan duizend mensen een schadeclaim van 300 dollar omdat ze de film London Has Fallen hadden gedownload.