Hollande moet in voorverkiezing presidentsnominatie halen

Het is nog niet bekend of Hollande zelf in 2017 voor een tweede termijn op wil gaan.

Francois Hollande bij de herdenking van het 'Appel du 18 Juin'
Francois Hollande bij de herdenking van het 'Appel du 18 Juin' Foto Thibault Camus / AFP

Een zittende president krijgt in Frankrijk doorgaans ruim baan om zich, als hij dat wil, te kandideren voor een tweede termijn. Dat geldt niet voor François Hollande. De regerende Parti Socialiste besloot dit weekend om in januari voorverkiezingen te organiseren voor de presidentsverkiezingen van voorjaar 2017 en Hollande mag zich als een van de kanshebbers aanmelden.

De mateloos impopulaire president heeft gezegd in december definitief te beslissen of hij zich opnieuw kandideert. Hij hoopt volgens zijn entourage dat door goede berichten over de aantrekkende Franse economie zijn hervormingen tegen die tijd meer gewaardeerd worden. Maar als hij daadwerkelijk kandidaat wil zijn voor zijn eigen opvolging, dan zal hij eerst zijn eigen partij moeten overtuigen.

De PS organiseerde in 2011 voor het eerst zogenoemde open voorverkiezingen: alle Fransen mochten meestemmen over de presidentskandidaat van de partij. Hollande won toen in de tweede ronde van Martine Aubry, de burgemeester van Lille die de linkervleugel van de partij vertegenwoordigt. Haar achterban mort sindsdien over de voor hen te liberale economische koers.

Hollande zou volgens Le Monde hebben ingestemd met de primaires op 22 en 29 januari. Hij denkt in debatten met meer klassiek linkse tegenkandidaten zijn beleid te kunnen verdedigen en zo nieuwe legitimatie te kunnen krijgen. Mogelijke andere kandidaten zijn oud-minister van Economie Arnaud Montebourg en Marie-Noëlle Lienemann, die beiden een linksere koers voorstaan. Premier Manuel Valls zou alleen kandidaat zijn als Hollande daar alsnog van afziet. Minister van Economie Emmanuel Macron is geen lid van de PS en lijkt zich buiten de traditionele machtsblokken te willen kandideren.

De PS had een voorkeur voor een bredere voorverkiezing om in de eerste kiesronde in 2017 alle linkse stemmen met één kandidaat te bundelen. Maar andere partijen, zoals de groene EELV en de communisten, voelden daar niets voor. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon (Parti de Gauche) heeft zich eigenstandig al gekandideerd. Hij zou volgens de laatste peilingen meer dan 10 procent bij de PS kunnen weghalen.