Grote protesten tegen Amerikaanse bases in Japan

De demonstranten eisen het vertrek van de Amerikaanse mariniers en willen dat de militaire aanwezigheid op het eiland wordt teruggebracht.

Duizenden demonstranten houden bordjes omhoog met de tekst: "woede heeft de grens gepasseerd".
Duizenden demonstranten houden bordjes omhoog met de tekst: "woede heeft de grens gepasseerd". Foto: Kyodo / Reuters

Duizenden Japanse demonstranten hebben zich zaterdag en zondag verzameld op het eiland Okinawa, in Zuidwest-Japan. Er werd gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van Amerikaanse militaire bases op het eiland, zo meldt persbureau AP.

Aanleiding voor het protest was de arrestatie van een voormalige Amerikaanse marinier. De Amerikaan wordt verdacht van de moord en verkrachting van een Japanse vrouw, maar is nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Het lichaam van de vrouw werd een maand geleden gevonden, nadat zij enkele weken vermist was geweest.

Het zou de grootste demonstratie tegen de Amerikaanse aanwezigheid zijn in de afgelopen twintig jaar. Volgens schattingen zouden er tussen de 65.000 en 100.000 betogers op de been zijn.

Militaire afspraken herzien

Bij de protesten werd de Japanse regering opgeroepen om de militaire afspraken te herzien die het heeft met de VS. In de overeenkomst is vastgelegd dat het grootste deel van de Amerikaanse troepen in Okinawa wordt gestationeerd. De demonstranten eisen het vertrek van de mariniers, bovenop het verder indammen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het eiland.

NRC-correspondent Kjeld Duits was bij het protest aanwezig en maakte onderstaande video.

Twitter avatar KjeldDuits Kjeld Duits Happening Now in #Okinawa
1000s arriving at what will likely be the largest anti US base protest in 20 years https://t.co/0leD6D9ivs

Er zijn momenteel zo’n 50.000 Amerikanen op Okinawa, onder wie 30.000 militairen. Okinawa is vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot 1972 onder Amerikaans bestuur geweest - ongeveer een vijfde van het eiland is nog steeds in Amerikaanse handen. Strategisch gezien is de eilandengroep waar Okinawa deel van uitmaakt een belangrijk punt. Het ligt vlakbij Taiwan, waarvan de status een twistpunt is in de internationale betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China.

In 1995 ontstond er grote woede onder de lokale bevolking toen drie Amerikaanse militairen op Okinawa een Japans meisje verkrachtten. Sindsdien zijn er plannen in de maak om een luchtbasis van het Amerikaanse Marine Corps te verplaatsen naar een dunbevolkt gebied van het eiland. Dit is nog steeds niet gebeurd. Onlangs werd er op Okinawa een alcoholverbod voor Amerikaanse militairen opgelegd, nadat een dronken militair bij een auto-ongeluk betrokken raakte.