Een gevallen regering is niet de echte Kroatische crisis

Door schandalen bij de voetbalbond is er een interne vete tussen supportersgroepen die tijdens Tsjechië-Kroatië tot onderling geweld leidde.

Vuurwerk op het veld bij Kroatië tegen Tsjechië.
Vuurwerk op het veld bij Kroatië tegen Tsjechië. Foto Darko Bandic / AP

Kroatië verkeert, na de val van de regering eind vorige week, in een diepe regeringscrisis. En toch beheerste een heel andere nationale tragedie afgelopen weekend het nieuws in Zagreb.

President Kolinda Grabar-Kitarovic wil dinsdag een buitengewone ministerraad samenroepen naar aanleiding van de vuurwerkshow die Kroatische fans vrijdagavond organiseerden tijdens de EK-interland tegen Tsjechië in Saint-Etienne. Luttele minuten voor het einde van een wedstrijd waarin Kroatië met 2-1 aan de leiding stond, vlogen Bengaals vuur en bommetjes vanuit een Kroatisch supportersvak het veld op. Een stuk vuurwerk ontplofte vlakbij het gezicht van een lid van het stadionpersoneel. Vervolgens gingen Kroatische fans onderling op de vuist.

De UEFA kondigde na na afloop van de wedstrijd, die alsnog op 2-2 eindigde, een onderzoek aan. Op het eerste gezicht leek het voorval op een herhaling van eerder stadiongeweld met Russische hooligans. Maar anders dan bij de Russen, die uit zijn op gevechten met fans van andere nationaliteiten, lijkt het Kroatische geweld het gevolg van een interne vete.

Voetbalfans in de EU-lidstaat van 4,3 miljoen inwoners zijn diep verdeeld geraakt door de schandalen die de nationale voetbalbond HNS al geruime tijd omringen. Kop van jut zijn leidende HNS-figuren zoals Zdravko Mamic en Damir Vrbanovic. Naar hen loopt een onderzoek wegens belastingontduiking en het verduisteren van miljoenen bij hun voormalige club, Dinamo Zagreb. Bovendien beschuldigen analisten en fans de federatie – formeel geleid door ex-voetballer Davor Suker, door velen echter afgeschilderd als marionet — van het tegenhouden van cruciale hervormingen om de invloed van corrupte officials en monopoliewerking aan banden te leggen.

Resultaat is dat sommige supportersgroepen, zoals de fanatieke aanhang van Hajduk Split, zich dermate benadeeld voelen dat ze zich tegen het nationale elftal keren. In de aanloop naar de eerste wedstrijd van de Kroaten, tegen Turkije, hingen Split-fans spandoeken op met het logo van de federatie, vergezeld van boodschappen als ‘HNS, maffia’ en ‘dat God hen alles mag doen verliezen’.

Na het incident van vrijdag wezen zowel de voetbalfederatie als verschillende Kroatische media Hajduk-supportersclub Torcida met de vinger. Zij zouden de druk op de bond willen opvoeren door het nationale team te saboteren. De Kroatische coach Ante Cacic nam het woord “sportterroristen” in de mond. Torcida sprak in een formele verklaring over “valse beschuldigingen”, maar waarschuwde wel dat de bond nu echt op de schop moet. “Iets anders leidt richting verdere chaos”, klonk het omineus.