Vochten Russische hooligans in dienst van Poetin?

De Britten zouden onderzoek doen naar connecties tussen de hooligans en het Kremlin.

Russische supporters dagen Engelse fans uit in Marseille.
Russische supporters dagen Engelse fans uit in Marseille. Leon Neul/AFP

Waren de Russische voetbalhooligans die vorig weekend Engelse fans in elkaar sloegen in Marseille in werkelijkheid ‘groene mannetjes’ die bezig waren met hybride oorlogsvoering? Volgens de krant The Observer denken anonieme Britse regeringsfunctionarissen van wel. Het Kremlin reageerde meteen. „Alweer een voorbeeld van [...] anti-Russische hysterie”, zei de presidentiële woordvoerder Dmitri Peskov tegen het Russische nieuwsagentschap Interfax.

De Britten zouden onderzoek doen naar connecties tussen de hooligans en het Kremlin. Uit onderzoek op sociale media zou blijken dat een deel van de mannen die bij het geweld betrokken waren, bij de ‘geüniformeerde diensten’ in Rusland werken. Een van de leiders van de hooligans, Aleksandr Sjprygin, stond in 2010 naast Poetin op de foto bij de begrafenis van een voetbalfan.

De Britse theorie is dat het geweld bedoeld was om te laten zien hoe sterk Rusland is en om in eigen land het verhaal dat ‘de hele wereld tegen Rusland is’ uit te spelen. De UEFA dreigde Rusland uit het EK te gooien als er opnieuw rellen in het stadion zelf zouden zijn. Tientallen Russen werden ingerekend. Moskou deed de arrestaties af als „het verder opstoken van anti-Russische sentimenten”. Poetin riep de Franse autoriteiten op om „alle voetbalsupporters gelijk te behandelen”.

Twee Engelse fans raakten in coma nadat ze door Russen met hamers en ijzeren staven op hun hoofd waren geslagen.