Algerije blokt sociale media wegens gelekte examens

Eindexamens lekten via Facebook en Twitter uit, waardoor ruim 550.000 middelbare scholieren opnieuw testen moeten maken.

Foto Karen Bleier/AFP

Algerijnen hebben zaterdag en zondag niet kunnen twitteren of Facebooken nadat de autoriteiten besloten de sociale media plat te leggen. Aanleiding is het begin op zondag van herexamens voor leerlingen van de middelbare school, die worden gehouden nadat eindexamens vooraf uitlekten op diezelfde sociale platforms.

Een officiële bron bevestigde aan het Algerijnse persbureau APS dat “het blokkeren van sociale media direct gerelateerd is aan de gedeeltelijke eindexamens die op zondag plaatsvinden”, schrijft Reuters. Volgens de autoriteiten worden de scholieren zo “beschermd tegen de publicatie van valse examens”. Reuters meldt dat ook toegang tot internet via het nationale 3G-netwerk zondag werd verstoord.

Baccalauréat

Eind mei begonnen ruim achthonderdduizend scholieren aan het zogenaamde baccalauréat, de Algerijnse eindexamens, in verschillende richtingen zoals wetenschap, economie en buitenlandse talen. Wie het examen haalt, krijgt de kans om door te stromen naar universitair onderwijs.

Sommigen van de leerlingen ontvingen voorafgaand aan de examens kopieën van de testen op hun Facebookaccounts. De autoriteiten startten daarop een groot onderzoek. Inmiddels zijn er volgens AFP tientallen mensen gearresteerd in verband met de zaak, onder wie medewerkers van het ministerie van onderwijs.

Als gevolg van het lekken van de testen moeten vanaf zondag ruim 550.000 scholieren opnieuw examens afnemen in onder meer de vakken wiskunde, natuurkunde, Frans, Engels, filosofie en het vak geschiedenis-aardrijkskunde. In totaal moeten twaalf examens opnieuw worden gedaan. De examens duren nog tot 23 juni. De uitslag wordt op 15 juli verwacht.