‘Acht Syriërs gedood door Turkse grenswachten’

Een groep Syriërs probeerde volgens het Observatorium voor de Mensenrechten illegaal de grens met Turkije over te steken.

Archiefbeeld van januari dit jaar. Turkse militairen houden een groep mensen vast die illegaal vanuit Syrië de grens wilden passeren.
Archiefbeeld van januari dit jaar. Turkse militairen houden een groep mensen vast die illegaal vanuit Syrië de grens wilden passeren. Foto Ramazan Ozdemir/Getty Images

Acht Syriërs, waaronder drie kinderen, zouden door dodelijk geweld zijn omgekomen toen ze vanuit de Syrische plaats Khirbet al-Jouz de grens met Turkije probeerden te passeren. Nog acht mensen zouden gewond zijn geraakt toen Turkse grenswachten het vuur op hen openden, zo meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De mensen probeerden de Turkse grensprovincie Hatay binnen te komen toen zij onder schot zouden zijn genomen. Onder de doden bevinden zich volgens het Observatorium vier vrouwen, drie kinderen en één man. Het aantal slachtoffers zal vermoedelijk nog stijgen, aangezien enkele neergeschoten personen in kritieke toestand zouden verkeren. Volgens persbureau AP, dat zich baseert op lokale bronnen, zou het aantal sterfgevallen zelfs al zijn opgelopen tot elf.

Commentaar van Turkse zijde op het neerhalen van de Syriërs door grenswachten is er nog niet, maar volgens het Observatorium is het niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Er dit jaar zouden al tientallen mensen omgekomen op deze manier. Eerder uitte Human Rights Watch (HRW) vorige maand op basis van ooggetuigenverklaringen al soortgelijke beschuldigingen.

Amnesty International

Eind maart stelde Amnesty International dat Turkije vanuit de provincie Hatay groepjes Syrische vluchtelingen met bussen terug de grens over zet. Ze zouden naar kampen in het door rebellen beheerste niemandsland zijn gebracht. De Turkse autoriteiten, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken, ontkenden dit destijds.

Als gevolg van de oorlog in hun thuisland zijn volgens de Verenigde Naties tot nu toe 2,7 miljoen Syriërs naar Turkije gevlucht. Dat land heeft echter de laatste maanden de grenscontroles aangescherpt om te voorkomen dat de instroom verder oploopt. Turkije ziet vluchtelingen liever in kampen aan de Syrische kant van de grens blijven. Mensen zonder papieren worden alleen bij hoge medische nood doorgelaten.

Daar zijn volgens correspondent Marloes de Koning meerdere redenen voor:

“Het aantal vluchtelingen in Turkije is met ruim drie miljoen al erg hoog. Turkije staat onder zware druk om de grens te sluiten voor jihadisten die zich tussen de vluchtelingen mengen. En Turkije wil voorkomen dat Syrische Koerden, die samenwerken met de Turkse Koerdische guerrillabeweging PKK, een nog groter stuk van de grensstreek in handen krijgen.”