Zelfbeklag vanuit Moskou

Alleen atletiekbond Rusland gaf vrijdag reactie op de uitsluiting van de Spelen wegens doping. Daarin zat weinig zelfkritiek.

Het duurde lang voordat de reacties los kwamen op de historische beslissing va de Wereldatletiekfederatie IAAF om álle Russische atleten te schorsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De Russiche atletiekfederatie – al meer dan een half jaar geschorst vanwege systematisch dopinggebruik – gaf een verklaring uit. En in de beste Russische traditie bevatte die veel zelfbeklag, en weinig zelfkritiek.

„Door de het gedrag van een paar atleten, trainers en begeleiders is de de droom van onze atleten in rook opgegaan”, schrijft de Russische atletiekfederatie.

De Russische media hielden zich deze avond opvallend koest – alsof de door het Kremlin aangestuurde redacties nog niet helemaal zeker waren welke lijn er gekozen zou moeten worden. Na de zoveelste onthullingen probeerde de nationale relzender NTV de Duitse journalist Hajo Seppelt, de man die Ruslands dopingprogramma uiteen heeft gerafeld, op stang te jagen. Na een paar on-journalistieke vragen - „Bent u soms tegen Rusland?” – beëindigde Seppelt het interview. Maar de Russische filmploeg wenste de hotelkamer niet te verlaten, waarna Seppelt over ging tot wat duw- en trekwerk. Dat was zeer onverstandig. In de afgelopen dagen zijn de beelden van een duwende Seppelt keer op keer herhaald.

Dat de Duitse journalist misschien reden had om de agressieve NTV-journalisten zijn kamer te wijzen, doet er niet toe. De Russische televisiekijkers zagen een Duitse man van middelbare leeftijd die zich agressief gedroeg tegen een jonge Russische vrouw die kort daarvoor had gezegd dat ze haar vaderland verdedigde.

Die lijn – iedereen is tegen ons – werd al eerder ingezet door de Russische minister van Sport, Vitali Moetko.

De Russische minister sprak zich niet uit over de schorsing van Russische atleten, maar over de mogelijke diskwalificatie van Rusland na de massale ongeregeldheden door Russische fans tijdens het EK in Frankrijk. Moetko bespeurde een „anti-Russische stemming”.

Het is een traditioneel verhaal voor binnenlandse consumptie. In De Russische staatsmedia past de diskwalificatie in de anti-westere retoriek die elke dag op tv wordt uitgezonden. Maar het is de vraag of het Russische publiek het nog gelooft. Twee maanden geleden deed het onafhankelijke onderzoeksbureau Levada een enquête over het slepende Russische dopingschandaal. Op de vraag: ‘Vind je het terecht dat de Russische atletiekselectie wordt uitgesloten van internationale wedstrijden?’, antwoordde 43 procent met ‘nee’. Maar 33 procent van de bevolking ondersteunde de beslissing van de Internanationale Atletiekfederatie IAAF om Rusland te schorsen. Dat zijn grote cijfers voor Rusland. Nogal revolutionaire cijfers.