België wint van Ierland, IJsland speelt gelijk, Portugal niet langs Oostenrijk

Het Belgisch elftal won met 3-0 van Ierland. Hongarije speelde met 1-1 gelijk tegen IJsland. Oostenrijk – Portugal eindigde in 0-0.

De spelers van België vieren het derde doelpunt.
De spelers van België vieren het derde doelpunt. Foto AFP/Georges Gobet

De Rode Duivels hebben zaterdagmiddag met overtuiging van Ierland gewonnen: 3-0. Hongarije wist een achterstand in de laatste fase tegen IJsland nog in een gelijkspel om te buigen: 1-1. Oostenrijk sleepte zijn eerste punt in de wacht na een bloedstollende wedstrijd tegen Portugal, die in 0-0 eindigde.

België - Ierland: 3-0

Wat zullen de voorbije vijf dagen lang hebben geduurd voor de Belgen. Gingen ze verrassend onderuit tegen Italië, moesten ze bijna een week wachten om zich te revancheren. Meteen raak was het wel. De talentvolle Belgen waren in Bordeaux weer zichzelf en wonnen met 3-0 van Ieren die veel te statisch waren om zich te verweren tegen de Duivels.

De paniek bezworen? Nagenoeg wel. De Belgen leverde een uitstekende prestatie na de grote teleurstelling van maandag en maken met drie punten al veel kans op een plek in de volgende ronde, hoewel ze woensdag niet van Zweden moeten verliezen. Als gevolg van het onderling resultaat zal Zweden dan als tweede eindigen, waarbij de Belgen moeten hopen dat drie punten afdoende is om als een van de vier beste nummers drie alsnog de achtste finale te kunnen halen. Waarbij Italië niet mag verliezen van Ierland, dat ondanks de nederlaag van zaterdag niet is uitgeschakeld.

De derde goal van België (en de tweede van Lukaku). Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar EurosBible Euros Bible 2016 Lukaku’s 2nd of the game https://t.co/9xpuv4nGwg

Terug naar maandag. Wie lag er nadien niet onder vuur? Spits Romelu Lukaku miste de kans van zijn leven. Kevin De Bruyne was de ster die niet schitterde. Verdediger Toby Alderweireld niet scherp genoeg. En bondscoach Marc Wilmots de boeman die hiervoor grotendeels voor verantwoordelijk was, omdat hij husselde met zijn opstelling en koos voor een minder aanvallende strategie dan het volk had gehoopt.

Dus werd het een week waarin de Belgen veel moesten uitleggen. Dat ze niet meer gewend zijn om te verliezen. Dat ze genoeg ervaring en kwaliteit hebben om zich tegen Ierland te revancheren. Dat De Bruyne echt wel volledig hersteld was van zijn hamstringblessure. En ga maar door. Een week vol schuldbekentenissen en geruststellende woorden, in aanloop naar de dag van de waarheid: zaterdag. Bij verlies was hun positie uitermate wankel.

Tweede plek

Toch wilde verdediger Alderweireld vooraf niet van een geruststelling spreken dat er dit toernooi ook vier landen doorstromen die als derde eindigen in hun poule.

“Daar denken wij niet aan. Wij gaan nu voor de tweede plek.”

In Bordeaux kreeg bondscoach Wilmots de reactie die hij vooraf had gewenst. Vanaf begin af aan. Er was meer lef, durf, meer zelfverzekerdheid ook en al snel was duidelijk dat de Belgen weer zichzelf waren. Dat wil zeggen: er was weer vertrouwen in eigen kunnen. Geen rem, maar het geloof dat de stugge, statische Ieren in geen enkel opzicht aan hen konden tippen. Misschien was dat wat analist Jan Mulder vooraf bedoelde op de Vlaamse tv, toen hij meende dat de Belgen “moesten voetballen alsof ze hun oma gingen vermoorden”?

Opvallend ook was de rol van Kevin de Bruyne. De man van 70 miljoen euro – zoveel betaalde Manchester City vorig jaar voor hem – was afgebrand door zowel de binnen- als buitenlandse pers, maar herstelde zich met een gedegen optreden waarin weer finesse zichtbaar was. Hij was het die de bal opzij legde voordat Romelu Lukaku de 1-0 voor zijn rekening nam. Zijn eerste assist dit toernooi. Er lonken er meer.
Nota bene vanaf de rechterflank gaf hij de pass, de plek waar hij liever niet staat.

Basis voor de wrevel

Daar lag ook de basis voor de wrevel van maandag. Hoe kon Wilmots hem op een plek posteren waar twee Italiaanse verdedigers hem compleet konden elimineren van het spel? Het oordeel van De Bruyne: wat moet, moet. Maar hij oogde verheugd toen de bondscoach hem zaterdag weer achter de spitsen positioneerde. In plaats van Marouane Fellaini. Die laatste keek voor de wedstrijd vreemd op toen een steward hem bij de stadionpoort de doorgang belette. Eerst moest Fellaini zijn officiële deelnemerspas laten zien. In tijden van dreiging en angst is erkenning niet vanzelfsprekend.

Fellaini was een van de drie spelers die door Wilmots was geslachtofferd. De anderen waren Radja Nainggolan en Laurent Ciman stonden, terwijl Mousa Dembélé, Yannick Carrasco en Thomas Meunier hun EK-debuut maakten. Tegen hen had Wilmots bewust pas vanochtend zijn keuzes toegelicht. “Dan sliepen ze beter”, zei de coach. “Moesten enkele spelers gisteren al weten dat ze zouden spelen, dan zouden ze de match al driemaal in hun hoofd afspelen vannacht.”

Gepijnigde Ieren

Mogelijk hadden ze in hun dromen genoegen genomen met een 1-0 of 2-0 overwinning. Een keurige uitslag na een valse start. Maar tegen Ierland kregen ze de mogelijkheid om de score uit te breiden naar een marge van drie. De Ieren, gesteund door een legioen dat altijd zal zingen, ongeacht de zwakte van de ploeg, konden hier werkelijk niks tegenover zetten. Gepijnigd werden ze, doordat Axel Witsel en Lukaku beide nog eens doel troffen na de 1-0. Witsel met het hoofd, Lukaku met zijn linkervoet, na uitstekend voorbereidend werk van captain Eden Hazard.

Meer hoogtepunten bleven uit. En dat gaf ook niet. Met 3-0 winnen was waarschijnlijk al meer dan Wilmots had gewenst. Mooiste beeld uit de wedstrijd? De omhelzing tussen Wilmots en Lukaku na diens 1-0. Hun meest vreugdevolle moment op dit EK.

IJsland - Hongarije: 1-1

In Marseille is de wedstrijd tussen IJsland en Hongarije in een gelijkspel geëindigd. Hoewel de “lucky” IJslanders bijna met een zege weg leken te komen, werd in de slotfase toch nog de 1-1 binnengeschoten.

Hoewel Hongarije in de eerste helft het meeste balbezit had, kregen vooral de IJslanders de kansen om te scoren. Nog voor rust kwam laatstgenoemde ploeg op voorsprong door een lelijke overtreding op Gunnarsson in het zestienmetergebied. Sigurdsson nam de strafschop, die de 1-0 opleverde.

Lees ook ons profiel van de IJslandse trainer Hallgrimsson: De dorpstandarts die bondscoach werd

In de tweede helft gooiden de Hongaren de druk verder omhoog, in een poging het tij te keren. Dat oogstte in de 88e minuut eindelijk resultaat, hoewel dat wel op een wat knullige manier ging. Tijdens een aanval van de Hongaren schoot IJslander Saevarsson de bal in eigen goal.

Wederom was er zaterdagavond supportersgeweld te betreuren. Voorafgaand aan de wedstrijd probeerden Hongaarse fans een hek over te klimmen om zo een ander vak te bereiken. De politie zette hierop traangas en wapenstokken in.

Portugal - Oostenrijk: 0-0

De wedstrijd tussen Oostenrijk en Portugal kende ontelbaar veel kansen, maar geen daarvan resulteerde in een goal. Na een spannende negentig minuten eindigde de match in Parc des Princes zoals die begon: 0-0. Tientallen kansen van Cristiano Ronaldo ten spijt.

De eerste helft kreeg vooral de Oostenrijkse doelman Robert Almer het flink te verduren. Ronaldo schoot de bal in de 38e minuut recht tegen de handen van de keeper, nadat de sterspeler tien minuten eerder ook al net naast het goal had geschoten. Voor Ronaldo was het zaterdag een bijzondere wedstrijd. Met 128 interlands op zijn naam is hij nu Luis Figo gepasseerd als meest opgestelde speler voor het Portugese elftal.

Ook Nani en Moutinho maakten het Almer de eerste helft knap lastig. De doelman zorgde voor de ene redding na de andere. Oostenrijk verprutste zijn beste kans in de derde minuut, toen Martin Harnik naast kopte. Ook een kansrijke vrije trap in de 40e minuut wisten de Oostenrijkers niet te benutten.

Direct na de hervatting van de match kon de Portugese keeper Patricio laten zien dat hij ook wat in zijn mars had. Een hard schot van Ilsanker werd knap door de doelman tegengehouden. In de 55e minuut volgde een déjà vumoment voor Ronaldo, die zijn poeier op doel gered ziet worden door de ondoordringbare Almer.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Ronaldo: no goals from 35 free kicks in major tournaments. Bale: 2 goals from 3 free kicks in major tournaments.
Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Update….Ronaldo: no goals from 36 free kicks in major tournaments. Bale: 2 goals from 3 free kicks in major tournaments.

Beide partijen dreigden erna nog veel en werden geregeld zelfs gevaarlijk, maar dit leverde niets op. Ronaldo leek zelfs bijna behekst: nadat hij in het zestienmetergebied onderuit gehaald werd, mocht hij een penalty nemen, maar schoot die op de paal. In de 85e minuut kopte Ronaldo dan eindelijk de bal tussen de palen, maar werd het doelpunt afgekeurd: buitenspel. Ruim vijf minuten later floot de scheids af: 0-0.

Ronaldo ging in ieder geval niet kwaad het veld af. Toen een fan na het fluitsignaal het veld op rende om op de foto met de spits te gaan, gebaarde Ronaldo tegen beveiligers om niet in te grijpen en liet de supporter een selfie met hem nemen. Toch nog een sportief einde.

Na de wedstrijden van zaterdag gaat Hongarije aan kop in groep F met vier punten. IJsland blijft met twee punten op de tweede plek steken, die het land nu deelt met Portugal. Oostenrijk is hekkensluiter met 1 punt.