Welke kleur heeft schoen van Gijs Groen?

Vandaag is een mooie dag: 18-6. Want: met 18 en 6 kun je een speciale rechthoek maken. Eentje met een lange zijde van 6 meter, blokjes of wat dan ook, en met een korte zijde van 3. Zoals hiernaast.

Loop je langs de randen ervan, dan leg je 6+3+6+3=18meter, blokjes... af. Ofwel: de omtrek is 18. Maar kijk, =het oppervlak van de rechthoek is óók: 6x3=18 vierkante meter, blokjes....

Zoiets komt niet vaak voor, als de zijdes van de rechthoek alleen hele getallen lang mogen zijn. Anders gezegd, als je met allemaal even grote blokjes werkt. Sterker: met zulke blokjes kun je geen enkele andere rechthoek maken met deze eigenschap. Als je de blokjes een beetje schuift (en er een paar weglaat), vind je alleen nog een vierkant waarvoor oppervlak en omtrek hetzelfde zijn.

Bij 6 en 3 hoort trouwens ook een goed raadsel over drie jongens en zes kleuren. Drie kleuren voor hun achternaam, en drie kleuren voor hun sportschoenen.

Het gaat zo. De jongens zijn Foppe Rood uit Zwolle, Bas Blauw uit Amsterdam en Gijs Groen uit Groningen.

Alle drie hebben ze een andere kleur schoenen aan: blauwe, rode of groene. Én: geen van drieën draagt dezelfde kleur schoenen als zijn achternaam. „Cool”, zegt Foppe Rood. “Niemand van ons heeft dezelfde kleur schoenen als zijn naam.”

„Klopt”, zegt de jongen die groene schoenen draagt.

En nu weet jij precies welke kleur schoenen Gijs en Bas en Foppe dragen. Zie je het al?

Het is ook een beetje schuiven. Nu met kleuren en namen.