AzG wil geen geld EU meer vanwege de Turkijedeal

Artsen zonder Grenzen weigert nog hulpfondsen aan te nemen van lidstaten van de Europese Unie of Europese instellingen. De hulporganisatie besloot hiertoe uit verontwaardiging over „het schandalige beleid dat vluchtelingen moet afschrikken en de steeds verder gaande pogingen om mensen in acute nood buiten de EU te houden”. Dit schrijft AzG in een vrijdag uitgegeven verklaring. Volgens AzG kreeg betalen vluchtelingen de prijs voor het Europese beleid, dat door veel lidstaten als succes wordt afgeschilderd. Door dit beleid worden vluchtelingen, die Griekenland over de Egeïsche Zee weten te bereiken, teruggestuurd naar Turkije. In ruil nemen EU-landen op papier eenzelfde aantal Syrische vluchtelingen uit Turkije op en krijgt Turkije geld van de EU. In de praktijk komt de deal er volgens AzG op neer dat vluchtelingen aan de Turkse grens worden tegengehouden. AzG wordt volgens eigen zeggen voor 92 procent gefinancierd door particulieren en kreeg in 2015 56 miljoen euro Europees geld. (ANP)