Opinie

Vlaaien

Youp

Zit me te beraden op wat ik dit weekend zal gaan doen. Auto’s in de fik steken of gewoon met stoeptegels ruiten uit stadsbussen kinkelen? Allebei uit onvrede natuurlijk. Sociale onvrede om precies te zijn. Moeilijk kiezen. En onderhand krijg ik een glimlach niet van mijn gezicht. Mijn kop staat in een chronische lachkramp sinds ik dat grappige filmpje van Denk heb gezien. Dat is zo geestig dat ik er de hele dag naar kan kijken. Die vier splinterpartijtjesbonzen op dat rijtje, dat onzekere gehakkel, de taalfout van Sylvana en het zogenaamd geïnteresseerd naar elkaar luisteren. En niet te vergeten de Trias Politica van Montesquieu om alles een beetje intellectueel cachet te geven. Topamateurtoneel.

Toen het rolprentje op het internet verscheen begreep ik er niks van. Waarom? Hoezo? Tot deze krant schreef dat de heer Öztürk cum laude geslaagd was aan de universiteit van Roermond en de kneepjes van het vak had geleerd van professor Jos van Rey zelf. Jos wordt ook wel de Sepp Blatter van Limburg genoemd. Het ging weer eens om een pandje en een vergunning en een wijziging van het bestemmingsplan en een naar beneden bijgestelde vraagprijs. Pietje van Pol had er ongetwijfeld ook weer mee te maken. Limburgs gesjoemel, bij ons thuis ook wel vlaaien genoemd. Er wordt wat afgevlaaid in die provincie.

Begrijp dat het gedrag van de heer Öztürk elders ook nog even nader moet worden bekeken. Iets met smeergeld. Hij ziet beide onderzoeken met vertrouwen tegemoet. Dan doe ik dat ook maar. Weet wel dat ik bij de komende verkiezingen zeker op zijn partijtje ga stemmen. Veel te bang dat het splinterclubje na deze zelfmoordacties verdwijnt. Te grappig om dit soort idioten in de Kamer te hebben. Die rare PVV redt zichzelf wel, maar deze lieverds kunnen nog wel een klein steuntje gebruiken. Volgens de vier partijbonsjes hebben de media het oordeel over de heer Öztürk al geveld, maar volgens mij hebben ze dat echt zelf gedaan. Door dat volslagen idiote met de iPhone van Sylvana opgenomen lachfilmpje. Slagroomtaart voor cabaretiers en columnisten.

Het is sowieso een vrolijke tijd voor mij en mijn vakgenoten. Zag een NPO-studio met voetbaldeskundigen keuvelen over de eventuele homoseksualiteit van Cristiano Ronaldo omdat de goede jongen weleens een handtasje bij zich heeft. Even dacht ik dat ik naar roddeltante Albert Verlinde van RTL Boulevard zat te kijken, maar het was een sportprogramma van de Publieke Omroep.

Het was een beetje wrang onderwerp in de schaduw van de gruwelijke realiteit. De idioot in Orlando die bijna vijftig mensen afknalde om hun seksuele geaardheid. Deze meneer hielp zijn goede god Allah een handje. Want volgens de dader is Allah tegen nichten. Begreep ook dat de man zelf graag in de club kwam en regelmatig een dansje maakte met een van de aanwezige heren. Latente homo? Als dat zo is zou ik, als ik Allah was, zijn straf wel weten: tweeënzeventig maagden.

Of ik deze dagen veel voetbal kijk? Ja. Zo veel mogelijk zelfs. Of ik het ook zo saai vind? Valt wel mee. Ik heb een seizoenskaart bij Ajax en dan vind je het, zeker na de afgelopen graatmagere jaren, al gauw leuk. Was helemaal vergeten dat een bal ook naar voren kon.

Tijdens het kijken loer ik in de krant en op het internet om bij te blijven. Domweg omdat het daar spannender is. Twente mag terug naar de Eredivisie, De Graafschap gaat die beslissing aanvechten, Blatter, de Öztürk van de FIFA, zwijgt over de 71 miljoen die hij verdeeld heeft, maar legt nog wel een keer uit hoe in 1990 de ranke handjes van Sophia Loren door de Italiaanse ballenbak woelden. Indirect bevestigt hij dat sommige ballen waren voorverwarmd en andere ballen rechtstreeks uit de vriezer kwamen. Dat lootte gemakkelijker. Zal de Duitse bondscoach Joachim Low daar aan gedacht hebben toen hij deze week zijn hand diep in zijn broek stak om zijn noten op volgorde te leggen. Vooral dat hij daarna aan zijn vingers rook was ontroerend. Of waren het de vingers van Sophia?

Moet Blatter niet een keer een filmpje maken? Dat hij met Platini, zijn corrupte opvolger Infantino en diens nieuwe assistent Diego Maradona op een rijtje gaat zitten en dat ze dan in een derderangs toneelstukje roepen: „Het ligt allemaal aan de media!”