Verdachte moord Cox: ‘Dood aan verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’

Dat zei de 52-jarige man zaterdag in de rechtbank in Londen.

Bloemen bij een herdenkingsplek in Londen voor de vermoorde Jo Cox.
Bloemen bij een herdenkingsplek in Londen voor de vermoorde Jo Cox. Foto Ben Stansall/AFP

De man (52) die door de Britse politie is gearresteerd voor de moord op Jo Cox, is zaterdag voorgeleid aan de Londense rechtbank. Toen de rechter hem om zijn naam vroeg, zei hij:

“Mijn naam is dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië.”

Hij wilde geen antwoord geven op vragen naar zijn geboortedatum en woonplaats. De man wordt verdacht van moord, het toedienen van zwaar lichamelijk letsel en verboden vuurwapenbezit.

Twitter avatar BBCDanielS Daniel Sandford Asked his name the defendant in the dock says “My name is death to traitors, freedom for Britain.”

Politiek motief

Zijn statement in de rechtbank, lijkt op een politiek motief voor de moord te wijzen. Vermoedens over zo’n motief waren er al eerder. Verschillende Britse media, waaronder The Guardian, berichtten vrijdag dat in het huis van de verdachte extreemrechtse literatuur en nazi-attributen zijn gevonden. Verschillende media wisten ook te melden dat de verdachte mentale problemen heeft, dat wordt momenteel onderzocht.

De moord op Jo Cox kan grote gevolgen hebben. Lees hier waarom.

Britain First

NRC-correspondent Titia Ketelaar schreef vrijdagochtend over het motief van de dader:

“Sommige ooggetuigen meldden aan Britse media dat de man Britain First of Put Britain first riep. Het eerste is de naam van een extreemrechtse groep, het tweede een oproep eerst aan Britten te denken, wat zou kunnen wijzen op haar werk voor integratie van bevolkingsgroepen, voor Syrische vluchtelingen, of de campagne om de Britten in de EU te houden.”

De 41-jarige Cox raakte donderdag zwaargewond nadat een man op haar schoot en haar neerstak. De aanval vond plaats in Birstall, een plaatsje met zestienduizend inwoners bij Leeds. Een 77-jarige man probeerde Cox te helpen en raakte daarbij ernstig gewond aan zijn buik. Zijn situatie is inmiddels stabiel. Cox overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.