Veiligheid voor alles

Ze zijn met 22.673 man en allemaal even vriendelijk. Ze lachen, verwelkomen je en vertellen in hun beste Engels waar de perstribune en de koffiehoek zich bevindt. Jong en oud, vrouw of man. Van hen is 64 procent man, 73 procent wonend in Frankrijk en samen vertegenwoordigen ze 140 nationaliteiten. Aldus de UEFA over het korps vrijwilligers dat actief is op het EK.

Terwijl het voetbal voor hen een feest lijkt, geldt dat in mindere mate voor de beveiligers. Zij die wantrouwend je kofferbak openen en je dagelijks zo grondig fouilleren dat het lijkt alsof je aan boord gaat van een risicovlucht. Armen wijd. Stilstaan. Omdraaien. En wachten tot de suppoost de kraag van je overhemd ook van achteren heeft gecontroleerd.

Zelfs in het afgelegen Tourrettes staan ze paraat. Hier verblijft en traint Hongarije. Omringd door agenten en beveiligers, die vanaf elke hoek van het veld in de gaten houden wie het complex nadert en wat voor persoon er uit de auto stapt. Misschien is dat maar goed ook. Veiligheid boven alles.