Slang verorbert legsels van Indiase nachtkikker-soort

Slang eet dril van Bombay-nachtkikkers
Slang eet dril van Bombay-nachtkikkers Foto S.D. Biju

Hier wordt het leven van enkele Bombay-nachtkikkers in de kiem gesmoord. Slangen hebben een gemakkelijke maaltijd aan de kikkerdril die de kikkers vastplakken aan bladeren. Van 15 getelde legsels werden er 12 opgegeten door roofdieren.

Bombay-nachtkikkers (Nyctibatrachus humayuni) leven in regenwouden in de West-Ghats, zoals alle 28 nachtkikkers van het geslacht Nyctibatrachus. Die groep nachtkikkers wordt op de hielen gezeten door biologen. Van de 28 soorten zijn er 16 pas de afgelopen tien jaar ontdekt, terwijl hun leefgebied gestaag verdwijnt.

Zelfs aan de al langer bekende Bombay-nachtkikkers bleek nog veel te ontdekken. Een team van de Universiteit van Delhi tuurde veertig nachten lang met nachtkijkers naar de dieren, in „extreem natte veldomstandigheden”, schreven ze op 14 juni in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

De verrassendste vondst was de unieke paarhouding van de kikkers. De meeste kikkermannetjes nemen een vrouwtje in de houdgreep onder de oksels, en bevruchten de eieren zodra zij die legt. Een Bombay-nachtkikker zit losjes op haar rug, ejaculeert en pas daarna legt ze eieren.

De biologen denken dat die bevrucht worden met sperma dat van haar rug drupt. Dat kan, want Bombay-nachtkikkers paren verticaal, op boomtakken of afhangende bladeren. Voordeel van de losse paarhouding is dat het mannetje zijn voorpoten vrij heeft om zich aan blad of tak vast te houden. Dat lijkt geen overbodige luxe.

Dat slangen eieren van Bombay-nachtkikkers eten, was ook nieuw. Maar dat is minder verrassend: in Midden-Amerika eten slangen ook boomkikkereitjes – lees het dierennieuws op pagina 12.