Russische defensieminister bezoekt Assad in Damascus

De hoogwaardigheidsbekleders spraken over de militaire samenwerking.

Archieffoto van de Russische minister van Defensie Sergej Shoigoe.
Archieffoto van de Russische minister van Defensie Sergej Shoigoe. Foto Alexander Zemlianichenko / AP

De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Syrische hoofdstad Damascus. De minister sprak met de Syrische president Bashar Assad. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdag laten weten.

De twee hoogwaardigheidsbekleders spraken over militaire samenwerking en de strijd tegen “terroristen”. Sjoigoe was door de Russische president Vladimir Poetin naar Damascus gestuurd. Meer details over het onderhoud werden niet gegeven. Wel meldde het ministerie dat Sjoigoe ook de luchtbasis Hemeimeem in Latakia bezocht, waar hij met Russische piloten sprak en vliegtuigen inspecteerde.

Interventie

Vorig jaar september besloot Moskou om militair in te grijpen in Syrië om bondgenoot Assad bij te staan. Russische straaljagers bombardeerden stellingen van IS, maar vooral andere rebellengroepen die tegen het regime van Assad vechten. Vaak geven Russische gevechtsvliegtuigen luchtsteun aan grondtroepen van het Syrische regeringsleger, Iran en Hezbollah. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op het hoge aantal burgerdoden dat bij Russische luchtaanvallen valt.

In maart gaf het Kremlin aan dat de Russen zich gedeeltelijk zouden terugtrekken uit Syrië. Sindsdien heeft de Russische luchtmacht echter nog tal van keren het leger van Assad bijgestaan. Sinds de Russische inmenging heeft Damascus veel terrein gewonnen.