Rusland gaat ‘dopingarts’ Rodsjenkov vervolgen

Rodsjenkov werd door de WADA de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland genoemd.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. ANP / Koen van Weel

De Russische justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Grigory Rodsjenkov, ook bekend als de ‘dopingarts’. Rodsjenkov is de voormalig directeur van het Russische antidopingbureau.

De man wordt ervan verdacht bijna vijftienhonderd urinestalen te hebben vernield in zijn laboratorium. Er wordt onderzocht of hij misbruik van zijn positie heeft gemaakt, aldus de aanklager. Rodsjenkov woont inmiddels in de VS.

Rodsjenkov werd vorig jaar november door het antidopingbureau WADA de spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland genoemd. In mei bekende de Rus in The New York Times dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping hadden gekregen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji.

Cocktail van doping

Volgens de voormalig directeur werd een cocktail van drie dopingmiddelen gemengd met alcohol en aan de atleten gegeven. Mensen van de geheime dienst zouden besmette urinemonsters vervangen door schone exemplaren. Prominente Russische politici, zoals de minister van Sport, ontkennen dit steevast.

Vrijdag besloot de internationale atletiekfederatie IAAF de schorsing voor Russische atleten te handhaven. Daardoor mogen ze niet deelnemen aan de EK atletiek in Amsterdam en de Olympische Spelen in Brazilië. De schorsing werd gehandhaafd omdat Rusland de afgelopen maanden niet genoeg afstand zou hebben gedaan van de dopingcultuur, die volgens de IAAF in het land heerst.

De Russische atletiekbond zegt te overwegen naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne te stappen. Voorzitter Alexander Sjoekov liet zaterdag weten dat hij nog steeds hoopt “met tachtig atleten naar de Olympische Spelen te gaan”.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat zich nog uit over of er eventuele speciale dispensatie aan Russische atleten wordt verleend. Klokkenluidster Yulia Stepanova, een bekende 800-meterloopster, mag in elk geval meedoen aan de Spelen onder een neutrale vlag.