Durex verboden om ‘registratieproblemen’

Durex-condooms zijn voorlopig verboden in Rusland. De gezondheidsautoriteiten vaardigden vrijdag een verbod uit op de verkoop van het populaire condoommerk vanwege vermeende problemen met de administratie. „Durex-condooms zijn niet op de juiste manier gerigistreerd bij de autoriteiten,” zei Michail Moerasjko, de directeur van de Russische gezondheidstoezichthouder tegen Russische persbureaus. Verdere details gaf hij niet.

Volgens Moerasjko is het probleem op te lossen als de Britse fabrikant van Durex, gezondheidsartikelenconcern Reckitt Benckiser, alsnog de juiste procedures doorloopt.

Rusland heeft de laatste jaren te maken met een sterke verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder HIV-besmettingen. Ongeveer een miljoen Russen zijn besmet met het virus dat AIDS kan veroorzaken. Van alle condooms die in Rusland verkocht worden, is ongeveer een kwart gemaakt door Durex, melden lokale marktanalisten.

Maar Moerasjko spreekt tegen dat er door het afgekondigde verkoopverbod voor Durex een condoomtekort zou dreigen in het land. „Het is slechts een van de zestig merken die in Rusland te verkrijgen zijn.”