Pomp water weg met je fietsbenen

Hoe fiets je zo snel mogelijk water omhoog? Met een pomp die je met je benen kunt aantrappen. Zo’n 500 studenten deden dat.

Enorme plensbuien trokken de afgelopen weken over ons land. Straten, tunnels en kelders liepen onder water. En toen begon het wegpompen van het water, urenlang, met elektrische pompen.

Maar stel nu dat bij een overstroming ook nog de stroom een keer uitvalt. „Dan kun je de elektrische pomp niet meer gebruiken, maar een pomp die je aantrapt wel”, zeggen Daan Kerkhof en Jan Heinen. Zo’n pomp hebben Daan en Jan gebouwd, met andere eerstejaars studenten van de TU Delft. Het is een pomp die je aandrijft met een fiets.

Met deze pomp won het team van Daan en Jan deze week een wedstrijd met 76 andere teams van studenten die ook zo’n ‘fietspomp’ hadden gebouwd. Met hun pomp konden ze het snelst 130 liter water omhoog fietsen in een bak die 0,75 meter boven de grond stond. „In de finale was onze tijd 21,3 seconden, een halve seconde sneller dan de nummer 2”, zeggen Daan en Jan. „In de voorronde is het ons een keer gelukt in 19 seconden.”

Alle 500 deelnemers hebben maanden gewerkt aan de pomp, die aan een paar eisen moest voldoen: in een plastic opbergbak passen, binnen tien minuten in elkaar gezet kunnen worden en dus met een fiets worden aangetrapt. Daan en Jan: „De fietsen kregen we, allemaal dezelfde.”

Daan en Jan kozen voor een zogeheten centrifugale pomp: „Dat is een soort slakkenhuis. Daarin gaat een waaier ronddraaien als je op de trappers duwt. Daardoor loopt de druk in het slakkenhuis zo op dat het water naar buiten wordt geslingerd.” Zo kun je dus met een fiets het water uit je eigen kelder wegslingeren. Laten de plensbuien maar komen.