NRC tipt: Zwitserland - Frankrijk

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Zwitserland – Frankrijk, vooral omdat Zwitserland een leuker team is dan het lijkt.

Illustratie Pepijn Barnard

Statistisch gezien is Zwitserland een van de beste en leukste teams op dit EK. Veel actie voor het doel (36 doelpogingen in twee wedstrijden, meer dan Frankrijk en Duitsland) en een team dat elkaar heel goed weet te vinden (89 procent van de passes komen aan, beter dan Engeland).

Dus waarom waren de wedstrijden tegen Albanië (1-0 overwinning) en Roemenië (1-1) toch geen spektakelstukken? Dat heeft alles te maken met het grote manco van Zwitserland: de aanvallers die spelen zijn niet van niveau. Wie 36 keer schiet en maar twee keer scoort doet iets niet goed. Het gezicht van dit probleem is Haris Seferovic. De spits van Eintracht Frankfurt kreeg in beide wedstrijden grote kansen, maar faalde keer op keer.

Gelukkig voor Zwitserland is de oplossing nabij, misschien zelfs dit toernooi al. De 19-jarige spits Breel Embolo van FC Bazel is een van de grootste talenten van Europa. De tiener is nu al een fysiek meesterwerk: snel, sterk en atletisch. Vergelijkingen met Didier Drogba en Mario Balotelli zijn gemaakt, maar zelfs zij waren niet zo beslissend op hun negentiende. In negentig wedstrijden voor FC Bazel maakte Embolo 31 doelpunten en gaf hij ook nog 22 assists. In de Zwitserse en Britse media gonst het van de geruchten. Embolo zou al getekend hebben bij Manchester United.

Embolo viel dit EK al twee keer voor Seferovic in. Het is een kwestie van tijd voordat hij hem uit het elftal verdringt. En dan kan het pas echt leuk worden bij Zwitserland.

Situatie groep A:

1. Frankrijk 2 - 6 (doelsaldo +3)
2. Zwitserland 2 - 4 (doelsaldo +1)
3. Roemenië 2 - 1 (doelsaldo -1)
4. Albanië 2 - 0 (doelsaldo -3)

Frankrijk is door en zal bij een gelijkspel of overwinning nummer één in groep A worden. Zwitserland is bijna zeker van de volgende ronde, een gelijkspel tegen Frankrijk is genoeg. Roemenië moet winnen van Albanië, wat theoretisch ook nog niet is uitgeschakeld. De drie beste nummers drie op dit EK plaatsen zich ook voor de achtste finales, Albanië moet dan wel met hele hoge cijfers winnen van Roemenië.