Onderzoek naar mogelijke handlangers Franse IS-sympathisant

Onderzocht wordt of het duo kan worden aangeklaagd voor terrorisme.

Franse politieagenten leiden een stille tocht ter ere van de politieagent en diens echtgenote die maandag door IS-sympathisant Larossi Abballa werden vermoord.
Franse politieagenten leiden een stille tocht ter ere van de politieagent en diens echtgenote die maandag door IS-sympathisant Larossi Abballa werden vermoord. Foto Dominique Faget / AFP

In Frankrijk zijn zaterdag is een crimineel onderzoek ingesteld naar twee mensen die banden zouden hebben met Larossi Abballa, de IS-sympathisant die maandag een politieagent en zijn echtgenote vermoordde. Onderzocht wordt of het duo kan worden aangeklaagd voor terrorisme. Dat heeft de openbaar aanklager van Parijs laten weten, meldt persbureau AP.

Saad Rajraji et Charaf-Din Aberouz (27 en 29) werden in 2013 veroordeeld voor het onderhouden van banden met een terroristische organisatie die jihadisten voor training naar Pakistan en Afghanistan stuurde. In die zaak werd ook Abballa vervolgd. Laatstgenoemde werd in 2011 veroordeeld voor heling, diefstal en geweld.

IS-sympathisant

Abballa stak maandagavond eerst een politiecommandant dood en nam daarna diens gezin in gijzeling. Daarbij vermoordde hij de vrouw van de agent. Hun driejarige zoontje werd ongemoeid gelaten. Drie weken eerder had Abballa trouw gezworen aan IS-leider Abu-Bakr al-Baghdadi. De moord werd door president François Hollande veroordeeld als ‘terreurdaad’.

Abballa werd tijdens de gijzelactie gedood door de Franse politie-eenheid RAID. Er werd geprobeerd met hem te onderhandelen, maar toen dit op niets uitliep, werd besloten tot de aanval over te gaan. Het incident had plaats in het dorpje Magnanville, 57 kilometer ten noordwesten van Parijs.

Zwarte lijst

Later werd in het huis van de slachtoffers een zwarte lijst van Abballa aangetroffen. Daarop stonden namen van politici, rappers, politiemensen en beroemdheden, meldde de Parijse openbaar aanklager. Vermoed wordt dat dit doelwitten van Abballa waren. Er is niet bekend gemaakt welke namen op de lijst stonden.