Brieven

Laat leerlingen hun mobiel voor de les inleveren, dat werkt

In NRC van 11/6 wordt het probleem aangekaart van leerlingen die tijdens de les worden afgeleid door hun mobieltjes (Pak die mobiel af. Dat heet opvoeden). Wij hebben al enkele jaren geleden een oplossing ingevoerd: aan het begin van iedere les leveren leerlingen hun mobieltje in bij de docent. In elk lokaal staat daartoe een bakje op de tafel van de docent. Leerlingen weten dit van tevoren. Er is nog nooit een discussie over ontstaan of een protest tegen ingediend. Docenten blij, ouders blij en, geloof het of niet, leerlingen ook blij.

Soms handig in de klas

Er wordt in het artikel Pak die mobiel af. Dat heet opvoeden niet gezegd, dat je je kinderen verantwoordelijk moet maken. Dus misschien moeten kinderen dan een keertje een slecht punt halen, doordat ze zo afgeleid waren door hun mobiel. Dan hebben ze daar weer iets van geleerd. Wel wordt er vermeld dat de werkdruk van docenten wordt verhoogd, doordat docenten de kinderen niet kunnen bereiken. Ze zijn te veel afgeleid door hun telefoons. Nu weet iedereen wel, dat een klas het soms leuk vindt om de druk bij een docent te verhogen. Als ik in de klas zit, ben ik niet afgeleid door mijn telefoon. Wel omdat het in de klas zelf te onrustig is. Het mobieltje in de klas heeft ook voordelen. Informatie kan snel worden opgezocht en is voor iedereen toegankelijk. De boeken in de schoolbibliotheek zijn beperkt, net als het aantal computers op school. Natuurlijk horen telefoons niet gebruikt te worden in de les zonder toestemming van de docent. Dat is simpelweg een vorm van beleefdheid.

Maartje Kievit scholiere 3 gymnasium

Helemaal geen mobiel

Ingrid Schouten onderschrijft het acute probleem dat de mobiel bij kinderen veroorzaakt. Een simpele oplossing: schaf geen mobiele telefoon aan voor je kind en tel uit je winst.

Jannet Fink

Alleen in de pauze

Wat mij betreft is er maar één remedie: ’s morgens verplicht de smartphone in de kastjes. Alleen tijdens de pauzes is gebruik hiervan toegestaan. Er is al een school in de regio Zwolle die deze regel met succes weet toe te passen.

Ton Verbeek

Correcties en aanvullingen

IOaW-uitkering

In Veel ervaring, nooit ziek, geen werk (4/6, p26-27 ) staat dat de 61-jarige Ella IJzerman na afloop van haar WW-uitkering van haar spaargeld moet leven. Zij komt echter mogelijk in aanmerking voor een IOaW-uitkering, waarbij dat niet hoeft.

Justitiebegroting

In de inzet bij Van der Steur krijgt het moeilijk. Nu met zijn begroting (15/6, p.9) staat dat de oude Justitiebegroting in stand blijft als de Senaat tegen de begrotingswijzigingen stemt. Daardoor zou de extra 49 miljoen euro niet doorgaan. De Senaat zal met een tegenstem ook de eind 2015 toegezegde extra 250 mln torpederen.