Internationaal Olympisch Comité steunt schorsing Russen

Het IOC heeft gezegd de beslissing van atletiekfederatie IAAF “volledig te respecteren”.

Foto Patrick Semansky / AP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) steunt de beslissing van atletiekfederatie IAAF om de schorsing van Russische atleten te handhaven. Dat heeft het IOC zaterdag in een officiële verklaring laten weten.

Het comité is tot dit besluit gekomen na een telefonische vergadering op zaterdag. IOC zei in de verklaring dat het de beslissing van de IAAF “volledig respecteert”.

“De verkiesbaarheid van atleten in elke internationale wedstrijd, inclusief de Olympische Spelen, is een aangelegenheid voor de internationale federatie die hier over gaat.”

Opvallend

Het is opvallend dat het IOC vandaag al met deze uitspraak komt. Gister zei het nog volgende week dinsdag bijeen te komen in het Zwitserse Lausanne om een beslissing te maken over het al dan niet verlenen van dispensatie aan de Russische sporters.

IAAF besloot vrijdag de voorlopige schorsing die het de Russische atletiekfederatie oplegde vanwege dopinggebruik niet op te heffen. Rusland heeft volgens de federatie niet voldaan aan de criteria die het land had opgesteld om dopinggebruik tegen te gaan.