Held in romantische wielertijden

Zelf maakt Rudi Altig eind juli de geboorte van de nieuwe wielerkoers in Duitsland niet meer mee. Uitgerekend op het beroemde racecircuit van de Nürburgring, waar in 1978 Gerrie Knetemann wereldkampioen werd op de weg. Maar voor West-Duitse wielerfans vooral de plaats waar Rudi Altig in 1966 de Franse vedettes Jacques Anquetil en Raymond Poulidor versloeg en de regenboogtrui mocht aantrekken. „Het is geweldig dat men na vijftig jaar nog met mijn naam wil werken”, sprak de Duitse oud-renner eind mei geëmotioneerd bij de presentatie van de eerste ‘Rudi Altig Race’. Vorige week overleed hij op 79-jarige leeftijd aan kanker.

‘Blonde bonk’, typeerde voormalig toprenner Peter Winnen de grote, sterke renner Altig in deze krant. „Keihard voor zichzelf”, herinnerde generatie- en ploeggenoot Ab Geldermans zich de Duitser in het boekje Alleen op Kop. Na een Tourrit moest Geldermans hem ooit de trap opslepen naar de hotelkamer. „Daar heb ik hem uitgekleed en in bad gelegd. Terwijl ik het bad liet vollopen, ging ik naar beneden om thee te halen. Toen ik terugkwam, was hij bijna verdronken. Ik heb de hele nacht bij zijn bed gezeten want hij was net een dooie.”

Wat een erelijst fietste Altig tussen 1960 en 1971 bij elkaar. Acht etappezeges in de Tour de France, groene trui, achttien dagen in de gele leiderstrui. Eindzege in de Ronde van Spanje in 1962, klassiekerzeges in de Ronde van Vlaanderen (1964) en Milaan-Sanremo (1968). Maar zijn finest moment was naar eigen zeggen toch de Trofeo Baracchi, een koppeltijdrit in Italië waarin hij in 1962 in een geslaagde jacht op de zege koppelgenoot Anquetil het snot voor de ogen rijdt. Tim Krabbé beschrijft in zijn klassieker De Renner lyrisch foto’s „waarop Altig Anquetil duwt, trekt, voortschreeuwt, hem kastijdt met zijn steun.” Held in romantische wielertijden, waarin men niet opkeek van een pilletje minder of meer. ‘Fietsende apotheek’, luidde een bijnaam van Altig. Dopingcontroles waren er nauwelijks.

In zijn latere rol van tv-commentator oordeelde Altig mild over de dopingschandalen. Terwijl zijn ziekte hem sloopte zag hij hoe blitse sprinters als Marcel Kittel en John Degenkolb de laatste jaren zorgden voor een voorzichtig herstel van de wielersport in Duitsland. En hij wist dat een nieuwe wielerkoers op de Nürburgring voor altijd Rudi Altig Race heet.