Opinie

Exit

Komende donderdag hebben de Britten hun referendum over al dan niet een Brexit. Dat roept nostalgische gevoelens op over de tijd dat we het nog alleen over de Grexit hadden.

En daaraan gekoppeld meteen de vraag: wat is een viezer woord – Grexit of Brexit?

Brexit lijkt mij een high-end kattenvoer voor katten met nierstenen. Grexit is meer het kattengrind waarop de nierstenen uitgeplast worden.

Brexit klinkt als een kleefpasta die op muren kan worden gesmeerd, en die bij inkomend vocht vanzelf uitzet. „Stijgend grondwaterpeil? Just Brex-it!” Grexit, daarentegen, zijn korrels die in een kruipruimte worden gestrooid om onverklaarde geurtjes op te nemen.

Grexit B.V. zou ook heel goed het bedrijf kunnen zijn dat een paar jaar geleden tot het bizarre idee kwam om stenen in kooien te stoppen, en daar muurtjes van te maken. (Terzijde: als een steen in een kooi zit, krijgt de steen ineens iets treurigs – alsof hij graag zou willen ontsnappen, terwijl een steen er normaal altijd wel tevreden uitziet. De gekooide stenen worden gebruikt om angstaanjagende horeca-etablissementen in de provincie te voorzien van extra dreiging en tristesse.) „Grexit BV, goedemiddag, waarmee kan ik u van dienst zijn?... Ja, wij zijn inderdaad ook van engemuurtjes.nl... Ja, ik stuur u een brochure.”

Brexit B.V. is een heel ander bedrijf: dat doet aan zorgvuldig sloopwerk met behoud van authentieke details.

Zo bezien is noch de Grexit, noch de Brexit een goed idee.

En andere landen dan? Stel dat Frankrijk ook ineens niet meer mee wil doen, dan krijgen we een Frexit (rubber ondergoed dat toch niet omhoog kruipt). Duitsland wordt een Dexit (een milieuvriendelijke uitvaartmaatschappij). Portugal? Een Pexit (homeopathische zalf tegen hartritmestoornissen). Nederland wordt een Nexit, wat klinkt als een zoekmachine op internet die bij de presentatie al verouderd was.

Conclusie: alle landen moeten gewoon leuk mee blijven doen.