Duitsland waarschuwt NAVO tegen ‘wapengekletter’

De minister is kritisch over de NAVO-oefeningen in Oost-Europa. Hij roept op tot meer dialoog met Rusland.

Duits minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, eerder deze maand in Berlijn.
Duits minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, eerder deze maand in Berlijn. Foto AFP/John McDougall

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft zich kritisch uitgelaten over de NAVO-oefeningen die momenteel plaatsvinden in Oost-Europa. Frank-Walter Steinmeier zegt in een dit weekend te verschijnen interview met de Duitse Bild am Sontag dat de oefeningen de relatie met Rusland kunnen doen ontsporen. De minister roept op tot meer dialoog en samenwerking met het land.

“Wat we niet moeten doen is de situatie verder doen ontvlammen door wapengekletter en oorlog te stoken”, zegt hij in het interview. Meer dan 30.000 militairen (grond- en luchttroepen) oefenen tot 21 juni in Polen en de Baltische staten. Steinmeier:

“Als je gelooft dat een symbolische tankparade aan de oostgrens van Europa veiligheid brengt, heb je het verkeerd.”

Rusland heeft geprikkeld op de oefeningen gereageerd. De NAVO-oefeningen vinden elke twee jaar plaats en zijn officieel bedoeld om de reactiesnelheid op bedreigingen van de grootmacht te testen. Het machtsvertoon kan ook als een waarschuwing worden gezien aan het adres van president Poetin om de buurstaten van Rusland, zoals Oekraïne, met rust te laten.

Opvallend

Volgens NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel zijn de opmerkingen van Steinmeier opvallend. Duitsland houdt namelijk tegelijkertijd de sancties in stand die het heeft ingesteld tegenover Rusland voor onder meer de annexatie van de Krim.

“Duitsland is zelf ook een NAVO-lid en doet mee aan de oefeningen. Ze bekritiseren iets waar ze zelf onderdeel van uitmaken. En een afschrikbeleid is toch een beetje de kern van de NAVO. Als je het daarmee oneens bent, kun je net zo goed de NAVO opzeggen.”

Invasie Sovjet-Unie

Binnenkort is het 75 jaar geleden dat Nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnenviel. Volgens Eijsvoogel moeten de uitspraken van Steinmeier ook in die context gezien worden. “Daar voelt Duitsland zich nog steeds ongemakkelijk over. Bij die invasie zijn veel doden gevallen. Het is een pijnlijk verleden voor Duitsland.”