Drie arrestanten Brussel verdacht van terrorisme

Zij behoorden tot de twaalf mensen die vannacht bij een grote antiterreuractie werden opgepakt.

Een Belgische politieagent bewaakt een overheidsgebouw.
Een Belgische politieagent bewaakt een overheidsgebouw. Foto François Renoir / Reuters

Drie van de twaalf verdachten die in de nacht van vrijdag op zaterdag in Brussel werden opgepakt worden verdacht van “poging tot moord in een terroristische context”. Dat heeft het federaal parket zaterdagavond laten weten. De overige negen personen die werden aangehouden zijn verhoord en weer op vrije voeten gesteld.

Ook wordt het drietal verdacht van “deelname aan de activiteiten van een terroristische groep”. Het gaat om drie mannen die allen de Belgische nationaliteit hebben. Het parket laat weten dat het onderzoek verder gaat en dat er geen verdere informatie wordt gegeven.

Premier Michel

De Belgische premier Charles Michel zat eerder zaterdag een bijeenkomst van de Nationale Veiligheid voor. Daar zei de regeringsleider dat de situatie “onder controle” is. Michel:

“We zijn extreem waakzaam, we houden de situatie ieder uur in de gaten en we zullen vastberaden de strijd tegen extremisme, radicalisering en terrorisme voortzetten.”

Directe terreurdreiging

De actie van afgelopen nacht werd volgens de politie opgezet omdat er concrete aanwijzingen waren voor plannen voor één of meerdere aanslagen. De verdachten zouden onderdeel zijn van een terreurcel die een aanslag op zeer korte termijn aan het plannen was, mogelijk tijdens de EK-wedstrijd tussen België en Ierland.

Op veertig locaties in zestien gemeenten werden huiszoekingen verricht. Daarnaast zijn ruim honderdvijftig garageboxen doorzocht. Explosieven of wapens werden niet aangetroffen. De huiszoekingen verliepen volgens de politie zonder verdere incidenten.