Canada neemt euthanasiewet aan

De Canadese senaat stemde vrijdagavond in met een wetsvoorstel dat hulp bij zelfdoding legaliseert.

De Canadese senaat.
De Canadese senaat. Foto Reuters

De Canadese senaat heeft vrijdagavond een wet aangenomen die hulp bij zelfdoding legaliseert. Dat meldt onder meer de Canadese nieuwssite CBC. Euthanasie mag nu legaal toegepast worden bij patiënten die ongeneeslijk ziek zijn.

Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar IBTimesUK IBTimes UK Euthanasia now legal in Canada after parliament passes bill on physician-assisted death https://t.co/xz6JbOKouY https://t.co/wiw3BTWSzF

De senaat nam de wet aan met 44 stemmen voor en 28 tegen. Een deel van de senators wilde dat de wet ook van toepassing zou zijn voor mensen bij wie de dood langer op zich laat wachten, zoals patiënten die leiden aan MS. Het Lagerhuis stemde tegen die uitbreiding. Overheidsfunctionarissen noemden de nieuwe wetgeving een eerste stap die eventueel in de toekomst uitgebreid kan worden.

Weinig landen

“De wet treft de juiste balans tussen persoonlijke autonomie voor zij die euthanasie willen plegen en het beschermen van de kwetsbaren.”

Dat zeiden de Canadese ministers van Gezondheidszorg en Justitie in een verklaring. Zij namen in april het initiatief voor de wet.

Het Canadese Lagerhuis had al eerder over de wet gestemd. De stem van de senaat betekent dat het nu slechts nog een goedkeuring nodig heeft van de gouverneur-generaal om in werking te treden, een formaliteit. Ter voorkoming van ‘zelfmoordtoerisme’ krijgen alleen inwoners van Canada het recht op hulp van een arts bij zelfdoding.

Canada is een van de weinige landen wereldwijd waar euthanasie gelegaliseerd is, samen met onder meer Zwitserland, Nederland, Albanië, Colombia en Japan. Een ruime meerderheid van de Canadese bevolking is voor de wet, maar er was veel kritiek uit conservatieve, kerkelijke hoek.

Komt in praktijk al voor

In de praktijk komt euthanasie al voor in Canada, schreef NRC-correspondent Frank Kuin onlangs.

“Met name in de provincie Quebec, die vorig jaar een eigen wet heeft ingevoerd. Ruim een jaar geleden besloot het Canadese Hooggerechtshof, dat Canadezen een grondwettelijk recht hebben om in bepaalde omstandigheden zelf te beslissen hoe en wanneer hun leven ten einde komt.”