Boomkikker heeft ei met nooduitgang

Illustratie Irene Goede

Roodoogboomkikkers zijn de bekendste kikkers van de hele wereld. Het zijn die mooie, glimmende groene boomkikkertjes met grote, felrode ogen. Ze staan op miljoenen posters.

Maar er is ook iets dat bijna niemand over die beroemde kikker weet. Kikkervisjes van de roodoogboomkikker kunnen iets heel bijzonders. Als ze in hun eitje zitten, kunnen ze uit het ei ontsnappen. Als het moet, komt zo’n kikkervisje eruit, en dat duurt maar een paar seconden. De roodoogboomkikker is dus niet alleen kampioen in mooi op de foto staan, hij is ook kampioen ontsnappen.

Roodoogboomkikkers wonen in Midden-Amerika. Het zijn daar heel gewone kikkers, die overal leven. Als er maar een boom is met een meer, plas of vijver ernaast, voelen ze zich thuis.

Ook de kikkervisjes van de roodoogboomkikker hebben een boom en een vijvertje nodig.

In de boom begint hun leven. Daar legt hun moeder een klont eitjes. Zo’n klont eitjes heet kikkerdril. Bij Nederlandse kikkers zit dat kikkerdril in een sloot. Maar de roodoogboomkikker plakt haar kikkerdril aan de onderkant van een boomblad. Daarna gaat de moeder weg.

Als de kikkervisjes groot genoeg zijn, komen ze vanzelf uit en plonzen vanaf het blad, ploemp!, in de vijver. Vandaar dus dat roodoogboomkikkers een boom én een vijvertje nodig hebben.

Meestal duurt het een weekje voor het kikkerdril uitkomt. Maar de kikkervisjes kunnen ook overleven als ze al twee dagen eerder geboren worden. En als het gevaarlijk wordt, doen ze dat.

Het gevaar komt van dieren die boomkikkerdril lusten. Slangen slobberen zo een hele klont eitjes naar binnen. En er zijn wespen die een jong kikkervisje uit zijn eitje trekken, om op te eten.

De andere ongeboren kikkervisjes merken dat er een eng beest aan zijn broertjes en zusjes begonnen is. Dat is schrikken. Maar ha! De kikkervisjes geven zich niet gewonnen. Ze beginnen aan hun ontsnappingspoging.

Alsof ze superhelden zijn, laten ze een speciale vloeistof uit hun gezicht druipen. Heel snel lost die vloeistof de gelei van het eitje op. Er komt een klein gaatje in het ei. De kikkervisjes schudden heen en weer, het eitje scheurt en hop! Ze zijn buiten. Net op tijd.