Openbaar Ministerie eist acht jaar celstraf tegen Alex O., die supermarktconcern Jumbo zou hebben afgeperst met explosieven

Alex O. (51) heeft vrijdag voor de Groninger rechtbank acht jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen wegens bedreiging en afpersing van diverse Jumbosupermarkten in Groningen en Zwolle. Volgens het OM bedreigde de Groninger, die alles ontkent, de supermarktketen met explosieven als hij geen 2.000 bitcoins (destijds circa 4 ton) zou krijgen. Op 31 mei 2015 werden een raam en een kozijn van een Jumbosupermarkt in Groningen vernield door een zelfgemaakte bom. De officier van justitie sprak van „levensgevaarlijke explosieven”. De bedreigingen veroorzaakten grote maatschappelijke onrust en angst. Jumbo eist ruim een ton schadevergoeding wegens omzetverlies en extra beveiliging. Het OM meent dat O. „geraffineerd” te werk ging, door zijn dreigmails te versturen via een anoniem TOR-netwerk. Ook twee kookwekkers, die dienden als ontstekingsmechanisme, bewijzen dat hij de dader is, meent het OM. De uitspraak is 1 juli.

    • Karin de Mik