Twaalf arrestaties bij grote anti-terreuractie in België

De verdachten zouden onderdeel zijn van een terreurcel die een aanslag voorbereidde.

Een Belgische agent patrouilleert in Brussel.
Een Belgische agent patrouilleert in Brussel. REUTERS / Francois Lenoir

De Belgische politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twaalf terreurverdachten opgepakt. Het merendeel is aangehouden in Brussel en omgeving.

Er waren volgens de politie concrete aanwijzingen voor plannen voor één of meerdere aanslagen. De verdachten zouden onderdeel zijn van een terreurcel die een aanslag aan het plannen was. Op veertig locaties in zestien gemeenten werden huiszoekingen verricht. Daarnaast zijn ruim honderdvijftig garageboxen doorzocht. Explosieven of wapens werden niet aangetroffen.

De politie meldt dat de huiszoekingen verder zonder bijzondere incidenten zijn verlopen. Er wordt zaterdagochtend geen verdere informatie verstrekt “in het belang van het onderzoek”.

Dreiging voor ministers

Zaterdag meldde de Belgische krant Het Nieuwsblad dat vier prominenten in de Belgische regering sinds vrijdag onder bijzondere bescherming staan. Gewapende Syriëgangers zouden het hebben voorzien op premier Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn collega’s Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie. Zij worden minstens een week extra beveiligd. De arrestaties in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben niks te maken met de dreiging voor hen, zo meldt de politie aan Belgische media.

Vrijdag werd bekend dat de 30-jarige Belg Youssef E.H.A. is opgepakt voor betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel en Zaventem. Voor de aanslagen op 22 maart zitten momenteel nog zeven anderen vast.