België blokkeert Europees plan tegen belastingontwijking

Europese landen willen elkaar minder beconcurreren op gunstige belastingregelingen. Maar in Brussel lukte het niet afspraken hierover maken.

België ligt dwars in de Europese strijd tegen belastingontwijking door multinationals. Vrijdag had hierover een nieuwe EU-wet moeten rondkomen, maar dat mislukte. De Belgen hebben nu extra tijd gekregen, tot maandagnacht, om alsnog akkoord te gaan. Ook de Tsjechen zouden nog weifelen.

„Er is weinig ruimte meer voor verdere onderhandelingen”, waarschuwde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die de gesprekken over de richtlijn leidde. „We zijn al heel mild geweest.” EU-ministers van Financiën vergaderden vrijdag in Luxemburg over de wet, die moet voorkomen dat Europese landen elkaar het brood uit de mond stoten met belastingconcurrentie.

België heeft bezwaar tegen de snelheid waarmee de renteaftrek voor bedrijven wordt beperkt. België vindt dat de EU niet veel harder moet gaan rennen dan de rest van de wereld. In België mogen bedrijven een percentage van hun eigen vermogen aftrekken van de winst. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat er helemaal geen winstbelasting wordt betaald.

De Belgen eisten een overgangsperiode „zonder einddatum”, zei Dijsselbloem. „Voor andere EU-landen was dat onacceptabel.” Het hele idee achter de wet is juist dat ‘fiscaal shoppen’ moeilijker wordt gemaakt. Dijsselbloem stelde vrijdag een overgangsperiode van maximaal vijf jaar voor. „Ik hoop dat ze beseffen dat dit al een reusachtig compromis is”, aldus Dijsselbloem.

De richtlijn werd in januari voorgesteld door de Europese Commissie, na groeiende kritiek op de uitgebreide mogelijkheden die EU-landen aan multinationals bieden om de winstbelasting te drukken. Schandalen als Luxleaks en de Panama Papers droegen daar sterk aan bij. De EU loopt jaarlijks circa 70 miljard euro mis door sluwe belastingplanning.