AzG wil EU-geld niet meer om Turkijedeal

Artsen zonder Grenzen (AzG) weigert nog hulpfondsen aan te nemen van lidstaten van de Europese Unie of Europese instellingen. De hulporganisatie heeft hiertoe besloten uit verontwaardiging over „het schandalige beleid dat vluchtelingen moet afschrikken en de steeds verder gaande pogingen om mensen in acute nood buiten de EU te houden”. Dit schrijft AzG in een vrijdag gepubliceerde verklaring.

Volgens AzG betalen vluchtelingen de prijs voor het Europese beleid, dat door veel lidstaten als een succes wordt afgeschilderd. Op grond daarvan worden vluchtelingen, die Griekenland over de Egeïsche Zee weten te bereiken, teruggestuurd naar Turkije. In ruil nemen de EU-staten, althans op papier, een zelfde aantal al eerder geregistreerde Syrische vluchtelingen uit Turkije op. De Turken krijgen bovendien geld van de EU voor hun medewerking.

In de praktijk komt de deal er volgens AzG op neer dat vluchtelingen aan de Turkse grens worden tegengehouden. „Het is voor ons onverteerbaar dat dat wordt gepresenteerd als humanitair beleid”, aldus AzG.

In 2015 ontving Artsen zonder Grenzen (alle nationale takken, de Nederlandse incluis) voor zijn hulpprojecten 37 miljoen euro van lidstaten en 19 miljoen van Europese instellingen. Overigens komt naar eigen zeggen 92 procent van de inkomsten van AzG van particuliere donoren. De organisatie zet zijn projecten voorlopig voort met geld uit reservepotten.

„We roepen de Europese regeringen op om hun beleid te wijzigen – in plaats van zoveel mogelijk mensen terugsturen, moet Europa aan haar verdragsverplichtingen voldoen en vluchtelingen verwelkomen en beschermen”, stelde Arjan Hehenkamp, directeur van de Nederlandse tak van AzG. „Dit gaat echt over het vluchtelingenschandaal van Europa”, zei Jerôme Obereit, internationaal secretaris-generaal van AzG, vrijdag op een persconferentie in Parijs.