Amerikaanse, Britse en Russische astronauten terug op aarde

Miljoenen mensen volgden de terugtocht via een livestream van de NASA.

De ISS vanuit de ruimte gezien.
De ISS vanuit de ruimte gezien. Foto: NASA

De Britse astronaut Timothy Peake, de Amerikaanse astronaut Timothy Kopra en de Russische kosmonaut Yuri Malenchenko zijn zaterdagochtend geland in Kazachstan. Ze woonden en werkten een halfjaar lang in het International Space Station (ISS).

Naar een livestream van de NASA waarin de communicatie met de landende Sojoez-ruimtecapsule werd uitgezonden, keken miljoenen mensen:

Om 11.15 uur Nederlandse tijd landden de drie in Zhezkazgan (Kazachstan), precies zoals op de planning stond. De reis van het ISS had drie uur geduurd. De capsule landde op de zijkant, wat niet ongebruikelijk is bij dit soort vluchten.

De terugweg naar aarde is niet erg aangenaam: de mannen werden met een kracht van vijf keer de zwaartekracht in hun stoel geduwd. Hoe de reis van astronauten dit soort capsules doorgaans verloopt, wordt uitgelegd in deze video van de European Space Agency (ESA).

De drie mannen hadden zes maanden doorgebracht in de ruimte. In een eerste interview na zijn landing noemde de 44-jarige Peake, astronaut voor de ESA, het “fantastisch” om weer terug te zijn. “Het is heerlijk om weer frisse lucht te voelen.” Peake keek ernaar uit zijn familie te zien en een koud biertje te drinken.

De astronaut is erg actief op sociale media en deelt regelmatig via Twitter en Instagram indrukwekkende foto’s uit de ruimte:

De voormalige helikopterpiloot is een bekend figuur in Engeland. Peake nam volgens The Guardian deel aan meer dan tweehonderdvijftig wetenschappelijke experimenten, deed mee in live vraag-antwoordsessies vanuit de ruimte en participeerde in activiteiten met schoolkinderen. Ook rende hij de Londense marathon mee op een loopband in de ruimte (tijd: drie uur, 35 minuten en 21 seconden).

Tot er drie nieuwe astronauten arriveren, neemt NASA-astronaut Jeff Williams met zijn Russische collega’s Oleg Skripochka en Alexey Ovchinin de zaken waar in het ISS.

Lees meer over de foto’s van Peake: In ruimtefoto’s de wereld rond