Alleen ‘schone’ Russen naar Rio: onder IOC-vlag

Besluit atletiekbond De IAAF besloot vrijdag dat Russische atleten wegens doping van de Spelen in Rio zijn uitgesloten. ‘Schone’ Russen doen wel mee: onder IOC-vlag. Maar dat zullen er niet zo veel zijn.

Foto’s AP, AFP, Reuters

De Russische atleten blijven geschorst, en ook weer niet. De internationale atletiekfederatie IAAF besloot vrijdag in Wenen dat de Russische atletiekbond tot na de Olympische Spelen in Rio verstoken blijft van wedstrijden. Een uitzondering wordt gemaakt voor dopingvrije Russische atleten. Zij mogen als ‘neutrale’ sporters – onder IOC-vlag – meedoen aan de Spelen. En pijnlijk voor Rusland: klokkenluider en de naar de Verenigde Staten gevluchte atlete Yulia Stepanova krijgt in Rio als neutrale loopster een startplek van de IAAF. Via haar kwam naar buiten dat doping in Rusland van staatswege werd georganiseerd.

Binnen de atletiekfederatie bestond geen twijfel over de strafverlenging van Rusland, zei voorzitter Sebastian Coe op een persconferentie. Sylvia Barlag, het Nederlandse lid van de 27-hoofdige council, het hoogste gezagsorgaan binnen de IAAF, bevestigde dat telefonisch. Er is zelfs niet hoofdelijk gestemd, zei ze. De misstanden zijn volgens de onderzoekscommissie onder leiding van de Noor Rune Andersen nog steeds actueel en zo evident dat Rusland onmogelijk kan worden gerehabiliteerd. Barlag: „Na Andersens verslag werd gevraagd ‘wat doen we?’ Nou, de reacties waren instemmend; niemand stak uit protest een hand op.”

Klein kiertje voor enkele Russen

Via een, eveneens unaniem, aangenomen regelwijziging creëert de IAAF een opening voor betrouwbare atleten. Meer dan een kiertje is het niet, want alleen onkreukbare atleten die buiten Rusland trainen en gedurende langere tijd door bonafide buitenlandse dopingautoriteiten zijn getest, krijgen toegang tot de Spelen in Rio. Nu nog snel Rusland ontvluchten heeft geen zin. Die ‘schone’ groep is volgens Barlag erg klein; zij kon althans geen naam noemen.

Stepanova, die samen met haar man Vitali Stepanov het Russische onthulde onthulde, mag naar Rio omdat ze een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de bescherming van schone atleten. Overigens moet zij daarvoor nog wel door een panel worden getoetst.

Tegemoetkoming aan IOC

De uitzonderingsregel voor dopingvrije sporters heeft deels een politieke lading, en is ook bedoeld om het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegemoet te komen. Die is niet blij met de absentie van een van de sterkste atletieklanden op de Spelen in Rio. En het IOC heeft er evenmin belang bij om het machtige Rusland – lees president Vladimir Poetin – tegen de haren in te strijken.

IOC komt dinsdag bijeen om zich op de zaak te beraden

Tegen die achtergrond heeft het IOC voor aanstaande dinsdag in Lausanne een olympische top uitgeschreven, vooral om antwoord te krijgen op de vraag hoe sportbonden collectief kunnen optrekken. Het IOC, dat eventueel gebruik kan maken van een discretionaire bevoegdheid om sporters tot de Spelen toe te laten, verlangt van sportbonden „een gezamenlijke en vooral geharmoniseerde houding” ten aanzien van de Spelen. De boodschap: bonden, graag schikken naar de olympische belangen. Maar Coe maakte op de persconferentie duidelijk dat van hem voor ‘Rio’ geen tegemoetkoming is te verwachten. Coe: „De IAAF gaat over de atletiekregels en niemand anders.”

De straf voor Rusland zal naar verwachting van de IAAF twaalf tot twintig maanden duren. Die tijd hebben de Russen volgens commissievoorzitter Andersen nodig om orde op zaken te stellen. Volgens zijn bevindingen is de dopingcultuur er dusdanig diep geworteld dat op korte termijn geen verbeteringen zijn te verwachten. De commissie-Andersen blijft vooralsnog intact om de Russen op weg naar verbeteringen te begeleiden. Pas als het verrotte dopingsysteem is gezuiverd zal Andersen zijn taak beëindigen.