Opinie

    • Siegfried Woldhek

m/v van de week

Siegfried Woldhek

None

Makkelijk is het niet, het laatste jaar in de 23-jarige politieke carrière van Henk Kamp (63). Deze week was er weer gedoe. De vrienden van de PvdA openen een meldpunt voor gedupeerden van de gaswinning in Groningen. „We kloppen keer op keer aan bij minister Kamp, maar er gebeurt te weinig”, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Van diezelfde Vos had Kamp een dag eerder al moeten horen dat de coalitiepartner zich aansluit bij de oppositie, die probeert proefboringen bij Schiermonnikoog tegen te houden. Maar Kamp doet zijn rechtlijnige imago eer aan: alle procedures zijn gevolgd, hij moet de boringen nu toestaan. „Er is in wetten vastgelegd hoe ik met vergunningsaanvragen om moet gaan. Dat komt omdat het hier geen bananenrepubliek is.’’

En dan was er ook nog de kwestie met de btw-constructies van de NAM. Zette die gedupeerden onder druk om met de facturen te knoeien? Of staatssecretaris Wiebes daar eens wat inzicht in kon verschaffen, vroeg de Kamer per motie. Maar die voelde zich niet aangesproken. „Ik kan mij voorstellen dat de heer Kamp juist op dit soort vragen een heel goed antwoord kan geven.”

    • Siegfried Woldhek