Opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Oud-ambassadeur Rob van Schaik (89, rechts) stond voorjaar 1932 met klasgenoot Maya Odink-Vermeer (89, gepensioneerd pianolerares) op het plein van de ‘fröbelschool’ aan de Dintelstraat in Amsterdam.

„Mijn vader Bernard maakte de foto. Hij kwam graag op het schoolplein, was gecharmeerd van juffrouw Dirksen; inderdaad beeldschoon. Hij vroeg vaak naar haar. Achteloos vertelde ik dan dat zij me twee kussen had gegeven. Zelf was ik verliefd op Maya, mijn achterbuurmeisje. Vanaf ons balkon aan de Maasstraat zag ik haar spelen, schommelen met broer en zusje. Dat wilde ik ook. In 1933 kwamen we in de Niersstraat op de latere Anne Frankschool. Wij behoorden tot de eerste leerlingen.

„Mijn vader werkte bij Centraal Beheer, was acteur geweest. Mijn Joodse moeder Jeanne was schrijfster. Er kwamen veel collega-schrijvers en acteurs over de vloer. Ook zonder gasten was het thuis een behoorlijk spektakel. Maya’s familie was voor mij, zelf jongste van drie, een toonbeeld van harmonie. Ik haalde haar elke ochtend op. In hun keuken stond een bordje havermout klaar. Het raakte aan. Ik wilde sparen voor een bruidssluier, maar miste ook Daaf Drok in mijn voetbalplaatjesverzameling. Het spaarvarken voor de bruidssluier ging eraan. De plaatjes zaten bij Havé-repen, maar hoeveel ik er ook kocht, rechtsbinnen Drok zat er niet bij.

„Midden jaren dertig verhuisden we allebei. We hielden contact, maar in de oorlogsjaren verwaterde dit. Tien jaar geleden zag Maya toevallig mijn boek over mijn schooljaren. Dat zorgde voor hernieuwd contact. We schreven brieven en spraken uiteindelijk af in onze oude buurt voor een wandeling langs de huizen, de school. Maya vond het avontuurlijk, ik werd een beetje triest. Ik zag waar NSB’ers hadden gewoond, littekens van de oorlog. En waar ik ook keek, nergens werden meer Havé-repen verkocht.”