Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een compromisloos huis.

Huis
„Dit was een vervallen boerderij, heel goedkoop, die ik in 1999 louter kocht omdat ik een zwembad wilde. Zeven jaar is eraan gebouwd, ik ben er tien jaar geleden gaan wonen. We hebben nu dat zwembad en een hot tub buiten.”

Buiten
„Ik heb hier 1.000 bomen geplant en heb net 100 rhododendrons gekocht. De tuin is twee hectare groot, ik heb een tuinman die elke dag komt. Als ik alleen ben, maakt hij ook mijn ontbijt. Mijn kantoren staan in Amsterdam en Breda, daar ben ik een paar dagen, maar hier voel ik me thuis. Het licht is zo mooi.”

Dieren „We hebben paarden, waar mijn oudste dochter op rijdt, twee eenden en ganzen. En de vogels hier - prachtig, dat concert als je ’s ochtends wakker wordt.”

Polderen
Het mooie aan dit huis is dat het is gebouwd zonder concessies. Com-pro-mis-loos. Ik word zo moe van de consensus die in Nederland altijd bereikt moet worden. Van het gepolder. Je krijgt er alleen maar middelmaat van. Iedereen heeft inspraak over alles en het eindresultaat is bagger. In China, waar ik zes jaar woonde, gaat het heel anders. Daar heb je één baas die zegt hoe alles moet. En iedereen voert dat uit. Denk je dat mensen overal een mening over wíllen hebben? Ze willen gewoon te horen krijgen wat ze moeten doen.”

Van Ikea?
„Ik haat Ikea. Ikea levert meer gelijkheid op dan de uniformen van Mao.”

Bij brand meenemen?
„De kinderen en de dieren.”