Kelderman pakt geel, Weening etappe

Een Nederlandse dubbelslag donderdag in de Ronde van Zwitserland, een van de belangrijkste etappekoersen ter voorbereiding op de Tour de France. Pieter Weening, renner van Team Roompot (dat geen wildcard kreeg voor de Tour), won de koude en regenachtige bergetappe naar Amden, aankomst bergop. Hij sprintte op zeven kilometer van de finish weg uit de kopgroep en kwam solo aan. Wilco Kelderman, vanaf 2 juli wel actief in de Tour, als kopman bij LottoNL-Jumbo, eindigde als vijfde. Hij had zijn belager Pierre Latour op achterstand gereden in de slotklim en nam de gele leiderstrui over. Een dag eerder had Latour nog vier tienden van een seconde over. Donderdag liet hij zien dat hij klaar is voor de Tour. „Super dat ik hier die trui pak”, zei Kelderman bij de NOS. „Ik zou een gat in de lucht springen als ik de Ronde ook win.” Vrijdag en zondag zijn er nog zware bergritten en zaterdag een tijdrit die Kelderman op papier goed moet liggen. (NRC)