Geen berisping burgemeester na hulp aan uitgezette Syriërs

Burgemeester Jos Heijmans van Weert wordt door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) niet berispt voor zijn handelen in de zaak rond een uitgezette Syrische moeder met vier kinderen. Uit zijn een brief aan de Tweede Kamer bleek donderdag dat Heijmans toestond dat het gezin in de illegaliteit verdween en dat hij hun persoonlijke bezittingen eigenhandig verhuisde. Hoewel de burgemeester met zijn handelen zijn bevoegdheden te buiten ging, heeft hij de wet niet overtreden, schrijft Plasterk. De vrouw moest terug naar Duitsland, omdat ze zich daar eerst had geregistreerd. Heijmans vond dat een verscheurd gezin, waarin de in Nederland geregistreerde broer een vaderrol vertolkte, opnieuw uit elkaar gehaald dreigde te worden. (NRC)