Wederom stakingen aangekondigd bij Air France

Afgelopen woensdag hervatten piloten het werk, nadat zij tussen 11 en 14 juni het werk hadden neergelegd.

De eerdere vierdaagse pilotenstaking kostte het bedrijf zo'n veertig miljoen euro.
De eerdere vierdaagse pilotenstaking kostte het bedrijf zo'n veertig miljoen euro. Foto Robin Utrecht/ANP

De piloten van Air France gaan wederom een aantal dagen het werk neerleggen. Franse pilotenvakbonden roepen piloten op van 24 tot en met 27 juni te staken, zo melden Franse media vrijdag.

De vakbonden SNPL, SPAF en Alter stellen dat de toezeggingen van Air France tijdens de vorige onderhandelingen tussen de vakbonden en de vliegtuigmaatschappij beperkt bleven tot “zeer vage beloften”. Ook richten ze zich tegen Air France topman Frédéric Gagey, die volgens hen “doof blijft” en “zich verschuilt achter een zogenaamd gebrek aan bestuur in de holding”.

Eerdere staking

Piloten van Air France staakten eerder van 11 tot en met 14 juni, tijdens de openingsdagen van het EK-voetbal in Frankrijk. Deze vierdaagse pilotenstaking kostte Air France volgens topman Gagey meer dan 40 miljoen euro.

De vakbonden en Air France steggelen over het terugschroeven van de lonen van de piloten. Het verzet van de vakbonden richt zich bovendien tegen de verplaatsing van werk van Frankrijk naar het buitenland, onder andere naar KLM. De piloten morren dat Air France stilstaat, terwijl KLM investeert in nieuwe vliegtuigen en nieuwe bestemmingen. Zij vinden dat de groei evenwichtiger moet worden verdeeld.

    • Etienne Verschuren