Volkswagen verlegt koersnaar meer elektrische auto’s

Bestuursvoorzitter Müller wil 30 elektrische modellen lanceren. Critici noemen het een goednieuwsshow.

Volkswagen gaat grootschalig investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Bestuursvoorzitter Matthias Müller kondigde donderdag op het hoofdkwartier in Wolfsburg miljardeninvesteringen aan.

Het concern, naast VW bekend van Audi, Porsche, Seat en Skoda, streeft ernaar tegen 2025 meer dan 30 elektrische modellen te hebben die een kwart moeten vormen van alle wagens die VW produceert.

Müller wil dat VW zijn eigen accutechnologie ontwikkelt. Het vergroten van de afstand die op een volle accu kan worden gereden, wordt als cruciale factor gezien om meer mensen in een elektrische auto te krijgen.

Volgens critici is de aankondiging niet meer dan een inhaalslag voor het concern dat qua technologie zou achterlopen op concurrenten als BMW en Daimler (Mercedes, Smart). Sommige beleggingsanalisten noemen de strategische koerswijziging een goednieuwsshow met weinig concrete informatie.

VW kampt door het dieselschandaal met grote problemen. De fabrikant raakte in opspraak doordat in auto’s software werd geïnstalleerd die ervoor zorgt dat de auto’s op de testband minder schadelijke gassen uitstoten. Dat gaat ten koste van vermogen en snelheid. Die software schakelt op de weg de schoonmaaksystemen uit, waardoor de auto’s veel minder schoon zijn.

Het concern heeft al 16,2 miljard euro aan voorzieningen getroffen voor het dieselschandaal. Naar schatting 11 miljoen auto’s van VW hebben de frauduleuze software.

Woensdag houdt VW zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Er is veel kritiek op de manier waarop het bestuur georganiseerd is. Hierdoor hebben vakbonden en de Duitse overheid veel inspraak. Dat kan een verklaring zijn voor de relatief slechte winstgevendheid van het VW-concern.