Verdachte moord op Jo Cox roept: Dood aan verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië’

De verdachte is inmiddels officieel in staat van beschuldiging gesteld van moord. Zaterdag wordt hij voor het eerst voorgeleid.

Bloemen bij een herdenkingsplek in Londen voor de vermoorde Jo Cox.
Bloemen bij een herdenkingsplek in Londen voor de vermoorde Jo Cox. Foto Ben Stansall/AFP

Het Britse Lagerhuislid Jo Cox, die donderdag werd doodgeschoten tijdens haar spreekuur in Birstall, was vermoedelijk het slachtoffer van een gerichte aanslag. Dat heeft de plaatselijke politie laten weten in een verklaring.

Update: de verdachte is inmiddels officieel in staat van beschuldiging gesteld van moord. Zaterdag verschijnt hij voor de rechter.

Een woordvoerder van de politie liet weten dat er sterk rekening wordt gehouden met vermeende banden van de verdachte met rechts-extremisme. Verschillende Britse media, waaronder The Guardian, berichtten vandaag dat in het huis van de verdachte extreemrechtse literatuur en nazi-attributen zijn gevonden. Ook wordt onderzocht of de verdachte mentale problemen heeft, zoals verschillende media donderdag meldden. Wel zegt de politie alle opties open te willen houden en niet te willen speculeren.

Correspondent Titia Ketelaar schreef vrijdagochtend over het motief van de dader:

“Sommige ooggetuigen meldden aan Britse media dat de man Britain First of Put Britain first riep. Het eerste is de naam van een extreemrechtse groep, het tweede een oproep eerst aan Britten te denken, wat zou kunnen wijzen op haar werk voor integratie van bevolkingsgroepen, voor Syrische vluchtelingen, of de campagne om de Britten in de EU te houden.”

De moord op Jo Cox kan grote gevolgen hebben. Lees hier waarom: Een moord met ‘brede gevolgen’

Nog een gewonde

De 41-jarige Cox, een lid van de Labourpartij, raakte gisteren zwaargewond nadat een nog onbekende man op haar schoot en haar neerstak. Een 77-jarige man probeerde Cox te helpen en raakte daarbij ernstig gewond aan zijn buik. Zijn situatie is inmiddels stabiel. Vlak na het incident werd een 52-jarige man opgepakt, van wie de identiteit nog altijd niet bekendgemaakt is. Hij zit vast en wordt ondervraagd. Cox overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De politie gaat er vanuit dat de aanslag een geïsoleerd incident is geweest. Het wapen waarmee de Cox werd neergeschoten bleek illegaal in het bezit van de verdachte te zijn. Vrijdag werd ook bekend dat beide campagnes voor en tegen een Brexit nog een dag langer worden opgeschort uit respect voor de nabestaanden van Cox.