Urologie-opleiding AMC voor zes maanden opgeschort

De verhoudingen tussen de specialisten in opleiding en hun opleiders zijn “verstoord”, zegt het ziekenhuis.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De opleiding Urologie bij het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) is door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) voor een half jaar opgeschort. Aanleiding zijn klachten van specialisten in opleiding, meldt het ziekenhuis vrijdag op zijn website. Wat er precies aan de hand is, willen of kunnen het ziekenhuis noch de RGS vrijdag zeggen.

De verhouding tussen de opleiders en de artsen in opleiding tot specialist (aiossen) is volgens het ziekenhuis “verstoord geraakt”. Aanleiding was volgens het AMC de visitatie van de RGS die vooraf ging aan de toekenning van een erkenning voor de maximale vijf jaar, die dit voorjaar werd verleend.

Artsenfederatie KNMG, waar de RGS onder valt, zegt dat het visitatierapport vertrouwelijk is en wil daarom geen nadere toelichting geven. Het ziekenhuis laat weten maandag pas van de details van de schorsing op de hoogte gebracht te worden in een gesprek met de commissie. Volgens een woordvoerder kwam de opschorting van de opleiding “een beetje uit de lucht vallen”, maar worden de klachten serieus genomen.

Een delegatie van de aiossen had bij de RGS geklaagd over een “conflict (…) over de inhoud van hun opleiding” dat was ontstaan na een bezoek van de visitatiecommissie. Vijf van hen hebben daarop hun werk neergelegd. Nu de opleiding is opgeschort moet de opleiding van alle zes de aiossen de komende zes maanden elders worden voortgezet. De patiëntenzorg is gewaarborgd, laat het AMC weten.

    • Bastiaan Nagtegaal