Trump wil praten over beperking wapenbezit

Amerika’s wapenlobby steunt Donald Trump. Hij bepleit nu een beperking van wapenverkoop.

Trump bij een toespraak in mei voor de wapenlobbyorganisatie NRA.
Trump bij een toespraak in mei voor de wapenlobbyorganisatie NRA. Foto REUTERS/John Sommers II

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil de National Rifle Association (NRA) ervan overtuigen akkoord te gaan met een maatregel om mensen die op een terreurlijst staan te verbieden vuurwapens te kopen. Het is een stap op weg naar vuurwapenbeheersing waar de belangrijkste wapenlobby van de Verenigde Staten fel tegen is.

Trump is van plan om het idee, dat wordt gesteund door Democraten maar omstreden is onder Republikeinen, aan de orde te stellen bij de NRA, liet hij woensdag weten in een tweet.

„Ik ga praten met de NRA, die mijn kandidatuur steunt, om mensen op een terreurlijst of no fly list niet toe te staan een wapen te kopen.”

Daarmee neemt Trump onverwachts stelling tegen de absolute weerstand van de NRA. Ook toont hij hiermee bereidheid samen te werken met Democraten bij de aanpak van de zogenoemde terror loophole: dat mensen op een terreurlijst vuurwapens kunnen kopen. Een Democratisch wetsvoorstel dat dit wil tegengaan, staat hoog op de agenda in Washington. De aanleiding is de bloedige aanslag bij de homobar Pulse, afgelopen weekeinde.

Democratisch senator Dianne Feinstein wil mensen die de afgelopen vijf jaar op een terreurlijst stonden het recht ontnemen vuurwapens te kopen. De schutter bij Pulse, Omar Mateen, stond in 2013 en 2014 enige tijd op zo’n lijst van de FBI.

De NRA liet in een reactie weten Trump „graag te ontmoeten”. Maar de lobby-organisatie verzet zich tegen een algeheel verbod, omdat het zou kunnen worden misbruikt. Volgens de NRA kunnen mensen die ten onrechte op de lijst staan, of een naamgenoot op de lijst hebben, de dupe worden van het plan. De meeste mensen op de lijst zijn nooit beschuldigd van een misdaad. Ook vreest de organisatie dat de Amerikaanse overheid de terreurlijst kan gebruiken als een achterdeur om het recht van Amerikanen op wapenbezit aan banden te leggen.

Volgens de NRA is het voldoende potentiële kopers van wapens die op een terreurlijst staan grondig te laten onderzoeken door de politie.” Het verschil tussen de opstelling van Trump over wapenbezit en die van de NRA is klein maar opmerkelijk. Trump deelt de meeste standpunten van de NRA. Toch toont Trumps bereidheid een maatregel van wapenbeheersing – hoe klein ook – te steunen, dat hij niet zo hard in de leer is over de kwestie als vele van zijn partijgenoten. Bescherming van het grondwettelijke recht op wapenbezit geldt, evenals abortus, als een lakmoesproef voor conservatisme in de VS. De uitspraak van Trump wakkert twijfels aan onder Republikeinen of hij wel een ware conservatief is.

Tegelijkertijd bestaat de kans dat steun van een Republikeinse presidentskandidaat kan leiden tot bredere steun voor de maatregel.

    • Frank Kuin