Struijvenberg vreest juridische problemen bij openheid over Expo

Waarom plaatste de gemeente de organisatie van de Expo in Milaan op afstand?

De commissie Economie van de gemeenteraad heeft tot donderdagmorgen vroeg vergaderd over het faillissement van Stichting World Expo Milaan 2015. Deze krant schreef vorige week over de financiële puinhoop bij de stichting, die de geesten rijp had moeten maken voor de organisatie in Rotterdam van de Wereldtentoonstelling in 2025. Hoewel de gemeente de drijvende kracht was achter de aanwezigheid in Milaan, lichtte wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam), de raad niet in over de ontstane problemen. Oppositiepartijen VVD, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en Groen Links willen weten waarom niet. Struijvenberg beriep zich op het feit dat de gemeente geen zetel had in het bestuur en raad van toezicht van de stichting en hij dus niet verantwoordelijk was voor de schuldencrisis. Ook zei hij alleen door ambtenaren goedgekeurde informatie te willen geven omdat de gemeente juridisch risico loopt. Met dat antwoord namen de politici geen genoegen. „Zelfs als de gemeente moet toegeven dat ze een fout gemaakt heeft met de oprichting van deze stichting, dan nog moet de wethouder dat openbaar maken”, zei Arno Bonte (GroenLinks).

De oppositie wil vooral weten waarom de gemeente de organisatie van het paviljoen op afstand heeft gezet, terwijl ambtenaren het initiatief om een paviljoen in Milaan te exploiteren aanvankelijk zelf trokken. Struijvenberg beloofde dit tot op de bodem te laten uitzoeken.

    • Lucette Mascini