Soms is het koraal wél visrijk

Foto Tane Sinclair-Taylor

Koraalriffen staan onder druk. Onlangs nog werd alarm geslagen over de grootschalige verbleking van het Groot Barrièrerif.

Om koraalriffen beter te begrijpen, bouwden visserijbiologen een model dat voorspelt hoeveel vis er rond een koraalrif zwemt, op basis van maatschappelijke omstandigheden. Bij naburige mensen dus. Het computermodel op basis van 2.514 koraalriffen verscheen donderdag in Nature.

De factoren die bepalen of riffen rijk of arm aan vis zijn, verrasten soms. Ja, nabijheid van afnemers van vis tast de visstand aan, terwijl reservaten de visstand goed doen. Maar raadselachtig is dat bevolkingsgroei samenhangt met rijke koraalriffen. De onderzoekers speculeren dat „mensen migreren naar gebieden met een goede milieukwaliteit”. (NRC)