‘Snuffelgate’ bekrast imago van Löw

Dat voetbaltrainer Joachim Löw bij een wedstrijd aan zijn kruis krabde was een aantal Duitse kranten een streng commentaar waard.

Joachim Löw
Joachim Löw Foto Reuters

Blijkbaar was Joachim Löw zondag tijdens de wedstrijd Duitsland-Oekraïne even vergeten dat er niet alleen permanent camera’s op het veld zijn gericht, maar ook op de trainersbank. En dus kon een camera niet alleen vastleggen dat de bondscoach (56) van het Duitse voetbalelftal, stijlicoon, de man met de smetteloos witte overhemden en de goed gesneden pakken, informeel een grijs T-shirt droeg, waarop de zweetplekken onder zijn oksels goed uitkwamen. Maar ook werd gefilmd hoe Löw even met zijn hand in zijn broek greep, ging zitten, en vervolgens zijn hand naar zijn neus bracht.

Dankzij de sociale media waren de beelden al snel wereldwijd een hit.

Toen ‘snuffelgate’ aan de orde kwam op een persconferentie van enkele spelers van de Duitse selectie, merkte Lukas Podolski op: „Ik denk, dat 80 procent van jullie ook wel eens aan zijn ballen krabt.”

Hilariteit alom, stevige mannentaal, herkenbaar in de voetbalwereld – zij het misschien iets minder in de verfijnde kringen van mannelijke cosmeticaproducten waar Löw zo’n geliefd model is.

In boulevard-krant Bild verklaarde een uroloog dat het „niet ongebruikelijk” is dat mannen hun hand in hun broek steken. Een andere wetenschapper legde uit dat „een handmatige herschikking” soms noodzakelijk is.

Löw zelf betuigde woensdag spijt. „Soms doe je dingen onbewust. Maar het is gebeurd en dat spijt me. Ik zal proberen me voortaan anders te gedragen.”

    • Juurd Eijsvoogel