Amerika 2016

Sanders: strijd tegen Trump het belangrijkst

Hij stapt formeel nog niet uit de Democratische race, maar de senator uit Vermont ziet ernaar uit met Clinton samen te werken.

Sanders tijdens zijn toespraak.
Sanders tijdens zijn toespraak. Foto Matt McClain / The Washington Post via AP

Officieel geeft Bernie Sanders de strijd tegen zijn Democratische rivaal Hillary Clinton nog niet op, wel zegt hij de strijd tegen Donald Trump belangrijker te vinden. Die uitspraak deed de senator uit Vermont en de laatst overgebleven tegenkandidaat van Clinton in een ruim twintig minuten durende toespraak voor zijn aanhangers die live op YouTube werd gestreamd.

Sanders:

“Onze grootste taak in de komende vijf maanden is het verslaan van Donald Trump, op een grootse manier. Persoonlijk ben ik van plan mijn rol in dat proces op zeer korte termijn van start te laten gaan.”

Twitter avatar BernieSanders Bernie Sanders This campaign is about defeating @realDonaldTrump, the Republican candidate for president. #OurRevolution https://t.co/exfWylcYbd

Maar, zo gaf Sanders aan, het verslaan kan Trump kan niet het enige doel zijn. Hij zei zijn inspanningen om zijn standpunten in de Democratische campagne verwezenlijkt te zien zeker tot aan de nationale conventie van de Democraten in juli vol te willen houden. Op die conventie moet Hillary Clinton officieel de nominatie binnenslepen. Sanders leverde ook kritiek op zijn eigen partij:

“Ik kijk er ook naar uit samen te werken met Hillary Clinton om de Democratische Partij te transformeren, zodat het een partij van werkende en jonge mensen wordt, niet slechts van rijke mensen die aan campagnes bijdragen.”

Lees ook over de nominatie van Hillary Clinton: Clinton breekt glazen plafond

Dat Hillary Clinton de nominatie binnensleept, is normaal gesproken nog slechts een formaliteit. De presidentskandidate sleepte bij de voorverkiezingen ruim 2.200 gedelegeerden in de wacht, maar heeft ook een veel groter aantal supergedelegeerden achter zich dan Sanders. Supergedelegeerden mogen op de conventie, los van de uitslag van de voorverkiezingen, zelfstandig hun keuze maken voor een kandidaat.

Sanders’ campagneleider Jeff Weaver gaf voor de speech op donderdagavond aan dat niet langer gepoogd wordt supergedelegeerden te overtuigen dat Sanders de beste keuze is. Na de voorverkiezingen in onder meer New Jersey en Californië waarin Clinton over de grens van het benodigde aantal gedelegeerden heenging, gaf Sanders nog aan dat dat zijn nieuwe tactiek zou worden.

De volledige toespraak van Sanders

    • Joram Bolle